Ovo su najbolje videoigre u 2023. godini

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su najbolje videoigre u 2023. godini
Foto: IGN / Najbolje videoigre 2023. godine

Za ljubitelje videoigara 2023. godina je bila jedna od najboljih ikada što se tiče sadržaja i naslova koji su ugledali svjetlo dana na konzolama, ali i kompjuterima.

Fantastične videoigre izlazile su skoro svaki mjesec te su gameri mogli uživati u raznim naslovima i žanrovima za svačiji ukus.

To podrazumijeva uzbudljive akcije, maštovite avanture, horor naslove koji stvaraju nervozu i nestrpljivost kod igrača, ali i one koji zahtjevaju logičko razmišljanje i rješavanje mnogih zagonetki.

Bećirović stigao u Njemačku: Prvi put nakon dužeg vremena imat će ove sastanke

Bećirović stigao u Njemačku: Prvi put nakon dužeg vremena imat će ove sastanke

Svaka videoigra je nekome ostala u srcu i pamćenju, počevši od Marvelovog Spider-Mana 2, pa sve do Diabla 4, koji su našli svoje mjesto na vrhu liste kod nekih gamera.

Ovogodišnja konkurencija nikada nije bila veća i mnoga "remek djela" se bore za titulu najboljih i najzanimljivih videoigara koje su prikazane na našim ekranima.

Fanovi tvrde da su pronašli glumicu iz GTA 6: Otkriveno o kome se radi

Fanovi tvrde da su pronašli glumicu iz GTA 6: Otkriveno o kome se radi

Prema procjenama i analizama odlučili smo izdvojiti listu najboljih ovogodišnjih naslova stranice IGN. Radi se o pet vanserijski razrađenih priča i opcija koje igrače ostavljaju bez teksta

Resident Evil 4

Godina je počela s velikim uzbuđenjem kada je Capcom izbacio svoj remaster igre Resident Evil 4. Već se smatrala jednom od najboljih videoigara svih vremena i teško je bilo zamisliti kako Capcom može poboljšati original.

Resident Evil 4

Na kraju krajeva, ako nešto nije pokvareno, ne treba to ni ispravljati. Ipak, sada već treći put uzastopno Capcom je razvio 'hirurški' pogled na to šta promijeniti, a šta zadržati u videoigri, odbacujući neke od lakših elemenata, poput gigantskog robota Salazara, iz originala, ali ostavljajući savršeno postavljeni ambijent i ritam netaknutim.

Resident Evil 4 je možda Capcomov najbolji remaster do sada, demantirajući sve koji su sumnjali u potrebu ovog remastera.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

Nekoliko sedmica nakon lansiranja videoigre Tears of the Kingdom, CD Projekt Red objavio je svoje proširenje igre Cyberpunk 2077 pod nazivom Phantom Liberty.

Čak i s primjetnim ažuriranjima koje je CD Projekt Red objavio za Cyberpunk 2077 tokom godina, osjećalo se kao da trebamo prilagoditi naša očekivanja prema Phantom Libertyju.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

Rezultat je bio bolji nego što smo se nadali. Phantom Liberty je stvarno poseban tehnološki špijunski triler koji se bavi svim klasičnim temama cyberpunka poput identiteta, klase i otuđenja, dok istovremeno posvećuje pažnju detaljima i kvaliteti po kojoj je studio poznat.

Uz 2.0 ažuriranje koje mijenja Cyberpunk 2077, CD Projekt Red može sretno zatvoriti ovo poglavlje s velikim zadovoljstvom dok se priprema za nastavke Witchera i Cyberpunka.

Alan Wake 2

"Ušunjao" se na samom kraju oktobra, baš za vrijeme Noći vještica, dugoočekivani nastavak igre Remedyja, Alan Wake 2. Remedy tvrdi da je ovo prva njihova igra survival horor žanra, što je otežavalo predviđanje kakvo nas putovanje očekuje.

Ko bi rekao da Remedy ima tako zlobnu stranu, jer je Alan Wake 2 uzeo temelje originala - borbu svjetla i tame. Video segmenti uživo su sada mračniji nego što su bili prvi put, a glavni glumci Alan Wake, Ikka Villi (Alan Wake) i Melanie Liburd (Saga Anderson), dobili su uloge filmskih zvijezda kao opsesivni pisci i FBI profajleri koji zajedno rješavaju misteriju Wake-ovog nestanka tokom 13 godina. Može se primijetiti da se Remedy dobro zabavio praveći ovu videoigru.

Alan Wake 2
Radiosarajevo.ba: Alan Wake 2

Žanr survival horora je patio decenijama, bio je izgubljen. Između 2009. i 2017. godine, studiji su smatrali da horor videoigre trebaju dozu akcije, a spori, teški ritam survival horor naslova iz kasnih 90-ih i početka 2000-ih nije bio baš rekorder u prodaji.

Srećom, žanr se vratio zahvaljujući igrama poput Alan Wake 2, koje pokazuju da horor videoigre uspješno mogu pružiti određenu vrstu akcije koju fanovi očekuju od velikih produkcija uz istovremeno sačuvanu, oslabljenu, preživljavajuću horor igru.

Alan Wake 2 bio je jedno od najboljih iznenađenja godine, ali čak ni najnoviji trijumf Remedyja ne može sijati pored najveće konkurencije koju je Tears of the Kingdom imao ove godine.

Baldur’s Gate 3

Bit će rasprava o tome koja je open world videoigra najbolja ili koja je najbolja survival horor igra, ali što se tiče CRPG-ova, nema bolje od Baldur’s Gate 3.

Nije da je najnovija avantura Larian Studiosa nastala odjednom i ni iz čega - serija Baldur’s Gate jedna je od najomiljenijih računarskih RPG-ova ikada objavljenih, a Dungeons & Dragons je doživio pravu renesansu u posljednje vrijeme.

Dok su fanovi neko vrijeme igrali Early Access verziju ove igre, konačni izlazak bio je daleko više od onoga što bi bilo ko mogao očekivati.

Baldur’s Gate 3 proširuje izbor igrača, stvarajući kampanju koja nam omogućava da se stvarno preobrazimo u lika koji je potpuno naš, a ne samo neki unaprijed napisani avatar. Iako je mehanički bogat, najbolja karakteristika Baldur’s Gate 3 je to što je napisan na najvišem nivou.

Runner-up: Baldur’s Gate 3

Često se dešava da se razvoj dijaloga čini kao da stvarno izražavamo samo frakciju onoga što želimo prenijeti, ali ne i kod Baldur’s Gate 3, čiji pametni, duhoviti i zabavni dijalozi čine temelj na kojem počiva.

Naravno, pomaže i to što je Baldur’s Gate 3 veoma zabavan za igranje. Otkriti da ustvari možete preskočiti čitavu bitku u goblinskom kampu trovanjem vinom samo je jedan od mnogobrojnih načina kako proći Baldur’s Gate 3.

Larian Studios zaslužuje sve pohvale što su dostavili jedan od najboljih RPG-ova godinama unazad te postali novi "kraljevi" CRPG žanra i prikazali šta mala, posvećena kompanija može postići kad ima jasnu viziju.

Skoro da je postao pobjednik u kategoriji Najbolja igra prema IGN-u i glasanje je bilo neizvjesno, s mnogim promjenama favorita. Na kraju, nije uspio savladati prvaka koji dolazi.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Ovo je videoigra koju su mnogi obilježili u kalendarima i s dobrim razlogom. Jedva smo čekali vidjeti šta bi nastavak jedne od najboljih videoigara svih vremena mogao postići. Ispostavilo se da to nije bilo pravo pitanje.

Tears of the Kingdom nije samo dostavio više onoga što smo željeli - to bi bilo previše očekivano. Umjesto toga, tim u Nintendu postavio je izazov u kojem je pitao gamere šta bi mogli uraditi ukoliko bi imali prave alate.

Nintendo je očigledno gledao stotine videa u kojima su igrači Breath of the Wilda stvarali leteće strojeve od bačvi i vozila koristeći sposobnosti koje su očigledno bile dizajnirane za nešto drugo.

Nintendo nam je dao prave alate za stvaranje letećih bombardera, raketa, zemaljskih vozila, kaijua... šta god poželite.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Radiosarajevo.ba: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

U širem smislu, Tears of the Kingdom i Baldur's Gate 3 nisu previše različite. Obje videoigre igračima pružaju ogromnu slobodu, do te mjere da imamo osjećaj da možemo značajno nametnuti svoje želje u oba naslova.

Ipak, postoji trenutak u Tears of the Kingdom koji služi kao vrsta prekidača u mašti. Dobivanje Ultrahanda ključno je za cijelu filozofiju Tears of the Kingdom. Odjednom, odgovori na zagonetke nisu samo otkrivanje prave kombinacije boja. Rješenja svih izazova u Tears of the Kingdom nalaze se svuda u Hyruleu, u šumama, pećinama, na nebu i u dubinama.

Bilo bi nepravedno reći da je Tears of the Kingdom samo malo bolji od Breath of the Wilda. Ako išta, čini Breath of the Wild kao raskošan test za ono što Tears of the Kingdom može postići.

Kada je Shigeru Miyamoto pravio serijal Zelda, rekao je da ga je nadahnuo istraživanjima koja je sprovodio kao mladić u šumama i pećinama svog rodnog grada Sonobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije