Bitka na Neretvi: Pablo Picasso napravio je plakat za kultni film, a znate li kako smo mu platili?

3
Radiosarajevo.ba
Bitka na Neretvi: Pablo Picasso napravio je plakat za kultni film, a znate li kako smo mu platili?
Foto: Wikipedia / Pablo Picasso, Bitka na Neretvi

*Tekst je ispravljen 24. januara 2023.godine

Film Bitka na Neretvi snimljen je prema istinitim događajima iz Drugog svjetskog rata. Svojevremeno je bio i najveća evropska produkcija po broju glumaca, statista i uloženim sredstvima. 

Film je bio nominiran za filmsku nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film, a u njemu su glumile najveće domaće i svjetske zvijezde tog vremena. Muziku je napisao Bernard Herrmann uz londonsku filharmoniju, no da li ste znali da je plakat za film napravio Pablo Picasso?

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

A kako se to desilo?

Kad je Skenderija dobila holivudsko ruho: Sophia Loren, Orson Welles '69. u Sarajevu

Kad je Skenderija dobila holivudsko ruho: Sophia Loren, Orson Welles '69. u Sarajevu

Priča kaže: 1964. godine u Monte Karlu je dokumentarni film Veljka Bulajića Skopje 63 dobio Gran pri Zlatna nimfa i nagradu kritike. Predsjednik žirija bio je francuski akademik Marcel Achard, koji je za vrijeme festivala stanovao kod svog prijatelja Picassa i pokazao mu kopiju filma u njegovom studiju. Picasso je došao na završnu svečanost festivala i čestitao Veljku Bulajiću. Nekoliko godina kasnije Veljko Bulajić je Picassovom agentu u Parizu predložio da ga zamoli da napravi plakat za film Bitka na Neretvi. Pogledavši film Picasso je potvrdio da će napraviti plakat, ali da će uzeti dio iz svoje slike Sabinjanke i zatražio samo da boja plakata bude crvena. On nije tražio nikakav honorar, a jedini zahtjev mu je bio da dobije 12 boca vina iz Jugoslavije.

Inače, procjenjuje se kako je na film potrošeno između 4,5 i 12 miliona dolara. Ako se račna inflacija, iznos bi se popeo na 70 miliona. Film je sniman 18 mjeseci, a sponzoriralo ga je 58 privrednih kompanija. Osim velikog broja poznatih glumačkih imena, film je imao i nevjerovatan broj statista, više od 10 hijada. 

Prema stranici Yugopapir, na premijeri 29. novembra u Sarajevu nije bila Sofia Loren kako su godinama mnogi mediji prenosili informaciju. Glavne zvijezde te večeri bili su Josip Broz Tito i Jovanka, Špela Rozin, Yul Brynner, Džemal Bijedić, Orson Welles, Olga Palinkaš, Milja Vujanović, Veljko Bulajić, Milena Dravić...

U filmu su glumili čuveni Orson Welles, Sergej Bondarčuk, Yul Brynner, Anthony Dawson, Milena Dravić, Boris Dvornik, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Lojze Rozman, Nikola-Kole Angelovski, Stole Aranđelović, Miha Baloh, Faruk Begoli, Milena Dapčević, Dragomir Felba, Fabijan Šovagović, Pavle Vujisić, Abdurahman Šalja, Radko Polič, Branislav-Ciga Jerinić...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije