Jedina žena koja je pobjegla od Picassa danas ima 100 godina, ovo je njena priča

1
Radiosarajevo.ba
Jedina žena koja je pobjegla od Picassa danas ima 100 godina, ovo je njena priča
The New York Times / Francoise Gilot

Francoise Gilot je slikarica i književnica, a prije par dana je navršila 100 godina.

Najpoznatija je po tome da je jedna od sedam Picassovih velikih ljubavi. Dala je intervju za New York Times.

Ekipa iz New York Timesa ju je posjetila u ateljeu na Manhattanu, a ona ih je dočekala u žarkocrvenom kostimu. Objasnila im je da crveno nosi kao zaštitu i afirmaciju svog snažnog karaktera. Pričala je o svom životu, uspjehu, stilu, unutarnjem svijetu i Picassu.

Pentagon potvrdio: SAD isporučio moćne rakete Ukrajincima

Pentagon potvrdio: SAD isporučio moćne rakete Ukrajincima

Ovoga puta nije detaljno opisivala odnos s Picassom jer je to učinila u knjizi "Život s Picassom" iz 1964. godine. Kasnije je po knjizi snimljen film 'Preživjeti Picassa', s Anthonyjem Hopkinsom u glavnoj ulozi. Fracoise je deset godina bila u vezi s umjetnikom, koji se prema ženama odnosio 'kao božicama ili otiračima'. Ona ga je na kraju napustila i samim time ušla u povijest umjetnosti.

Njena umjetnost je također iznimno poznata. Radovi su joj izloženi u muzejima diljem svijeta, a potražnja za istima stalno raste. Ipak, najpoznatija je po vezi s velikim umjetnikom.

Francoise Gilot i Pablo Picasso - undefined

Foto: The New York Times: Francoise Gilot i Pablo Picasso

Ona je u knjizi opisala svaki detalj veze s umjetnikom, zbog čega joj je iznimno zamjerao, a najviše joj je zamjerio njezin odlazak. Poznato je da je Picasso imao specifičan odnos prema ženama. Na primjer, Dora Maar i Marie Therese-Walter su se srele u njegovom ateljeu, iako je znao da to neće dobro završiti. Njih dvije su se potukle, a Picasso je izjavio 'Neka bolja pobjedi'.

Kasnije je spomenuti sukob nakaradno prikazao kao nešto najljepše što je u životu doživio.

Francoise je imala težak porodični odnos. Njen otac je oduvijek mrzio to što nema sina i to je bio izvor mržnje prema vlastitoj kćeri. Unatoč strahu od visine, tjerao ju je da se penje na najviše stijene i skače s njih, što ju je ojačalo kao osobu s osam godina, a kasnije pomoglo da se odvoji od buržoazijskog odgoja i započne boemski život.

U 21. godini je započela život s Picassom, koji je tada imao 61 godinu i bio iznimno poznat. Veza je, unatoč pojavljivanju Picassovih bivših i drugim iskušenjima, trajala deset godina. Imaju dvoje djece, Claudea (74) i Palomu (72).

Francoise je u memoarima priznala da je Picasso bio nježan, ali istovremeno okrutan. Jednom joj je tokom svađe zaprijetio da će ju spaliti, naslonivši joj cigaretu na lice. 

“Mora da je očekivao da ću se povući, ali bila sam odlučna da mu ne pružim to zadovoljstvo.”

Toliko je pažljivo dokumentovala njegove metode i razmišljanja da je rizikovala da izbriše sopstvenu ličnost. U knjizi ona prepričava Pikassovog prijatelja Andréa Gidea koji ga je jednom prekorio: „Lako je uočiti da postoji dimenzija njenog unutrašnjeg života koja vam je promakla.”

„Kao mlade žene, učili su nas da ćutimo“, nastavila je: “Rano su nas učili da je lakše osvojiti drugo mjesto nego prvo. Kažete sebi da je to u redu, ali nije u redu. Važno je da naučimo da se izražavamo, da kažemo šta je to što nam se sviđa, što želimo. Život vidim kao lavirint. Ne borite se protiv toga. Idi kuda vas odvede", istakla je Francoise.

Napuštanje Picassa bio je proces, veza je okončana 1953. godine dvije godine kasnije udala se za umjetnika Luca Simona. Razveli su se 1962., a 1970. se udala za Jonasa Salka, proizvođača vakcine protiv dječje paralize, a brak je trajao do smrti gospodina Salka 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije