Pistoletto zahvalio Sarajevu na gostoljubivosti i najavio performans

Radiosarajevo.ba
Pistoletto zahvalio Sarajevu na gostoljubivosti i najavio performans
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas primio u posjetu Michelangela Pistoletta, jednog od najvećih svjetskih umjetnika, učesnika umjetničkog pokreta iz '60-ih godina Arte Povera, koji po treći put dolazi u posjetu Sarajevo.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zvizdić primio je maestra Pistoletta zajedno s ambasadorom Italije Nicolom Minasijem.

Ovom prilikom, Pistoletto je najavio svoju namjeru da pokloni Sarajevu jedno od svojih najvažnijih djela Multikonfesionalnu kocku koja predstavlja treću fazu razvoja kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevi, koja se nalazi u Sarajevu.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio je velikom italijanskom umjetniku na performansu koji će se održati sutra popodne u 14.00 sati na platou Skenderija, u kojem će učestvovati 400 mladih ljudi, koji dolaze iz čitave Bosne i Hercegovine i koji će na taj način biti dio njegovog djela “Treći raj”.

Umjetnik će 2. juna 2017, na inicijativu Ambasade Italije u BiH i povodom Dana Republike Italije, predstaviti svoje umjetničko djelo Treći raj u Sarajevu.

Maestro Pistoletto zahvalio je Predsjedavajućem Vijeća ministara na gostoljubivosti koju mu je grad Sarajevo po treći pun pružio kao i na prilici da realizuje ovo umjetničko djelo sa mladim ljudima koji dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

Treći raj je simbol beskonačnosti, koji je maestro preinačio dodavanjem jednog centralnog kruga, koji je zamišljen kao sredstvo promjene i preporoda novog čovječanstva. Sarajevo će na ovaj način postati dio niza svjetskih gradova u kojima je realizovan Treći raj, koji predstavlja ideju jedinstva između umjetnog i prirodnog svijeta u cilju harmonizacije oprečnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije