Treći raj u Sarajevu: Slavni umjetnik Michelangelo Pistoletto dolazi u BiH

Radiosarajevo.ba
Treći raj u Sarajevu: Slavni umjetnik Michelangelo Pistoletto dolazi u BiH
Jedan od svjetski najpoznatijih savremenih umjetnika iz Italije i jedan od utemeljitelja pokreta Arte povera ponovo dolazi u Sarajevo.

Michelangelo Pistoletto stiže u povodu dana Republike Italije 2. juna, a ovja  značajni umjetnik redstavit će se radom Terzo Paradiso ili Treći raj. 

Terzo Paradiso je zapravo niz manifestacija koje su se dešavale pod ovim nazivom diljem svijeta a koje objedinjuju zajedničku ideju predstavljenu simbolom tri međusobno povezane petlje. 

Terzo Paradiso trebao bi biti predstavljen u Sarajevu 2. juna na platou Skenderije. Kustosoica Pistolettovog rada u Sarajevu je Manuela Gandini, koja će ovom prilikom držati uvodno predavanje, a organizator posjete je Italijanska ambasada u Sarajevu

Ovaj slikar, umjetnik instalacije i teoretičar, u Sarajevu je do sada boravio dva puta. 

Michelangelo Pistoletto je u Sarajevu poznat kao umjetnik koji je prvi darovao svoj rad Kolekciji Ars Aevi i na taj način imao značajnu ulogu u nastanku i razvoju ovoga velikog umjetničkog projekta. Riječ je o djelu La Porta dello Specchio iz kolekcije Milano čiji je kustos Enrico Comi. 

Michelangelo Pistoletto je rođen 1933. godine u Bielli. Počeo je izlagati 1955. godine, a 1960. je održao svoju prvu samostalnu izložbu u galeriji Galatea u Torinu. Tokom 1961. i 1962. godine izvodi rad Quadri specchianti (Reflektirajuća ogledala) u kojem se izravno uključuje publika kao i realna dimenzija vremena, rad kojim završavaju avangarde XX stoljeća. Ovim radovima Pistoletto ubrzo dostiže priznanje i slavu na svjetskoj razini, što mu omogućava, već šezdesetih godina niz samostalnih izložbi u poznatim galerijama i muzejima Europe i SAD-a. Djelo Quadri specchianti predstavlja temelj njegovog naknadnog umjetničkog stvaralaštva i teoretskog razmišljanja. Od 1965. do 1966. kreira niz djela pod nazivom Oggetti in meno, za koje se smatra da su osnova nastanka umjetničkog pokreta Arte povera, u kojem Pistoletto ima glavnu ulogu. Od 1967. godine, ostvaruje izvan tradicionalnih izložbenih prostora, radove koji predstavljaju prve primjere „kreativne saradnje“ koju Pistoletto razvija kroz naredna desetljeća, povezujući umjetnike iz različitih disciplina i sve šire sektore društva. Između 1975. i 1976. održava u Galeriji Stein u Torinu ciklus dvanaest uzastopnih izložbi, Le Stanze (Sobe), slijede Anno Bianco (Bijela godina) (1989.) i Tartaruga Felice (Sretna kornjača) (1992.). Početkom osamdesetih stvorio je niz skulptura od tvrdog poliuretana, kasnije izvedenih u mramoru za samostalnu izložbu 1984. godine u Forte di Belvedere u Firenci. Od 1985. do 1989. kreirao je niz „mračnih“ svezaka pod nazivom Umjetnost turobnosti. Tokom devedesetih godina, sa Progetto Arte (Projekt umjetnost) i djelovanjem u Bielli Cittadellarte-Fondazione Pistoletto i Universita delle Idee (Sveučilište ideja), postavlja umjetnost u aktivan društveni kontekst s ciljem poticanja promjena u društvu. Godine 2003. dodijeljena mu je nagrada Leone d’Oro alla Carriera (Zlatni lav za životno djelo) na Bijenalu u Veneciji. Godine 2004. Sveučilište u Torinu mu dodjeljuje počasni doktorat u političkim znanostima. Tom prilikom umjetnik najavljuje novu fazu svog rada, nazvanu Terzo Paradiso (Treći raj).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije