U Sarajevo stigla umjetnička kolekcija Luciana Benettona: Imago Mundi

V.A.Z.
U Sarajevo stigla umjetnička kolekcija Luciana Benettona: Imago Mundi
Platno dimenzija 10 x 12 centimetara polazište je hiljadama umjetnika širom svijeta za stvaranje jedne planetarne izložbe.

Imago Mundi je projekt čiji je osnivač Luciano Benetton, "otac" italijanskog tekstilnog giganta i osvjedočeni glasnogovornik poruka tolerancije, jednakosti i društva jednakih mogućnosti.

Nakon što se formalno povukao iz svijeta modne industrije, vlasnik kompanije Benetton okrenuo se umjetnosti i pokrenuo stvaranje umjetničke zbirke koja grli cijeli svijet. Naziv joj je Imago Mundi a cilj da do kraja 2017. godine obuhvati 26 000 minijatura od isto toliko umjetnika iz 120 država, regiona ili naroda svijeta.

U sastavu Imago Mundi je i 900 radova umjetnika iz zemalja bivše Jugoslavije: Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

Ovih 900 umjetničkih djela stiglo je u Sarajevo i postavljeno na izložbi koja će u Bosanskom kulturnom centru biti otvorena do 28. maja, a predstavlja početak turneje po zemljama regiona.

Otvaranje izložbe uveličao je i okrugli stol na kojem su se susreli kustosi svih kolekcija iz bivše Jugoslavije: Manuela Da Cortà i Adnan Hozo (Bosna i Hercegovina), Mara Rondi (Hrvatska), Ana Frangovska (Makedonija), Mirjana Dabović Pejović (Crna Gora) i Saša Janjić (Srbija), s izuzetkom Mehmeta Behlulija s Kosova i Igora Španjola iz Slovenije. Na okruglom stolu sudjelovali su i umjetnici iz BiH prisutni u kolekciji.

Sudionicima okruglog stola obratio se i ambasador Italije Nicola Minasi koji je podsjetio na postojanje stare ljubavne priče između Luciana Benettona i Sarajeva.

"Tokom opsade Sarajeva Benetton je otvorio svoju prodavnicu u porušenom gradu, što je bila gesta nade, a danas vidimo nastavak te nade. Mislim da je ovih 900 umjetnika prava snaga, to je vojska mira."

Povodm izložbe naš sugovornik je Enrico Bossan, projekt menadžer izložbe. Na pitanje zašto Sarajevo kao početak turneje, on kaže: 

"Sarajevo je danas centar europske kulture, savremene umjetnosti, ono je centar jedinstvenog duha Imago Mundi i zato odavde krećemo s turnejom na kojoj predstavljamo regionalnu kolekciju. To je grad u kojem je počeo Prvi svjetski rat, u kojem se prikazuje budućnost i koje nas uči zašto je različitost toliko važna.

Fokus izložbe je da vidimo ono što se dešava danas kroz oči savremenih umjetnika. Želimo vidjeti presjek onoga što se oko nas dešava kroz umjetnički prikaz. U kolekciji su umjetnici stari i mladi, poznati i oni koji su tek na početku. Svačiji glas je relevantan i važan jer nam kazuje o onome kako mi živimo danas", kaže Bossan u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Zanimljivo je da mnogo malih dijelova izložbe - minijatura koje potpisuju autori iz cijelog svijeta - tvori veće slike koje se nude gledateljima izložbe. O ovakvoj koncepciji naš sugovornik kaže:

"Kompoziciju je osmislio poznati talijanski dizajner Tobia Scarpa. On je izumio ove velike okvire koji su svi isti i unutar kojih se smještaju minijature, a unutar njih je svaka slika kao jedan piksel. Kada posmatramo izbliza, vidimo jednu ili dvije, kada se odmaknemo vidimo ih nekoliko, a kada se udaljimo još malo onda vidimo nekoliko okvira u umjetničkoj kompoziciji. Ovako je postignuta živost izložbe", pojašnjava nam Bossan.

Kolekcija Imago Mundi kroz glasove hiljada autora, odražava i komunicira ideje i vrijednosti koje već desetljećima predstavljaju viziju Luciana Benettona: jedinstvo različitosti.

Pogledajte je u galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, počevši od večeras pa do 28. maja. Ulaz je besplatan 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije