Javni nastup velikog umjetnika: Michelangelo Pistoletto u Art Depou Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Javni nastup velikog umjetnika: Michelangelo Pistoletto u Art Depou Ars Aevi
/ Foto: inliberta
Michelangelo Pistoletto – veliki italijanski umjetnik, protagonista pokreta 'Arte Povera / Siromašna umjetnost šezdesetih godina' – vraća se u Sarajevo.

Na inicijativu Ambasade Italije u BiH i povodom Dana Republike Italije, umjetnik će 2. juna predstaviti svoje djelo Treći raj u Sarajevu.

Maestrovo javno predavanje bit će održano u Amfiteatru Doma mladih / Art Depou Ars Aevi u 12 sati. Kustosica događaja je Manuela Gandini, kritičarka savremene umjetnosti.

Inicijativa se uvrštava u niz manifestacija u brojnim zemljama planete Zemlje i  predstavljaju ideju jedinstva između artificijalnog svijeta i onog prirodnog sa ciljem harmoniziranja oprečnosti.

Cilj horizontalne difuzije simbola – koji je postao dijelom kolektivnog nasljeđa – je ponuditi instrument za sticanje svijesti o individulanoj moći transformacije, svojstvene svakom pojedincu.

U prisustvu maestra Pistoletta, uslijedit će performance sa studentima iz Tuzle, Banja Luke, Mostara i Sarajeva u 14 sati na platou KSC Skenderija.

U danima koji će prethoditi događaju, Manuela Gandini će imati susrete u školama kako bi približila učenicima vrijednost koncepta Trećeg raja u svakodnevnom životu. 

Simbol će tako postati kolektivno umjetničko djelo koga će učesnici interpretirati tokom performancea. Simbol beskonačnosti, koncipiran je kao platforma transformacije i preporod novog čovječanstva.

Ovo je treći put da Pistoletto posjećuje Sarajevo. Bio je prvi internacionalni umjetnik koji je poklonio svoje djelo za Kolekciju savremene umjetnosti Ars Aevi, pokrećući tako njenu međunarodnu promociju.

Pistoletto je bio također, 2001. god., prvi umjetnik Kolekcije Ars Aevi koji je realizirao reprezentativnu samostalnu izložbu u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji BiH.

Bit će također prvi umjetnik Ars Aevija koji će pokrenuti novu, treću razvojnu fazu Kolekcije koja predviđa uvrštavanje monumentalnih djela u urbane strukture i javne površine grada.

Djelo koje je maestro izabrao u ovu svrhu je Luogo di Raccoglimento Multiconfessionale e laico (Mjesto multikonfesionalnog i laičkog susreta).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije