Gradonačelnica Sarajeva Benjamina uputila čestitku povodom ramazana

9
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina uputila čestitku povodom ramazana
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Pucnjem topa sa Žute tabije i akšamskim ezanom stigao je ramazan.

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s akšamskim ezanom nastupio je mubarek mjesec ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na svojoj Facebook stranici uputila je čestitku svim građanima povodom ramazana.

"Večeras je sa zalaskom sunca i tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije, ozvaničen početak mjeseca ramazana.

Vjernici ramazan već drugu godinu zaredom dočekuju u specifičnim uslovima, ali ova tradicija duga blizu 200 godina, nije prekinuta ni u izazovnim vremenima pandemije koronavirusa. Našem Smailu Kriviću koji je posljednje 24 godine zadužen za pucanj topa sa Žute tabije tokom ramazana u Sarajevu želim brz oporavak od koronavirusa i da tradiciju nastavi u drugoj polovini Ramazana.

Na ovaj način zajedno doprinosimo jačanju zajedništva i tolerancije svih vjera i kultura u našoj zemlji, što i jeste njena višestoljetna baština:

U ime Grada Sarajeva i u svoje lično ime, građankama i građanima muslimanima i Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, upućujem iskrene čestitke povodom nastupajućeg mjeseca ramazana.

Želim da dane molitve i odricanja tokom posta, provedete u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći i međusobnom poštovanju, te u ovim vanrednim okolnostima, ramazan iskoristite za svoj mentalni i duhovni preporod. Žao mi je što ovo mjesto svojim sadržajima neće okupljati sve generacije Sarajlija kao nekada i uz jedinstven pogled na grad, značajnim manifestacijama njegovati ramazanske običaje", napisala je ona.

Članovi Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, također su uputili čestitku i pozvali sve građane na odgovornost i u ramazanu.

„Ramazan je mjesec okupljanja rodbine, prijatelja i komšija u kojem svi zajedno, uz zalazak sunca i kandilje na džamijama, iftarom okončavaju post.

I ove godine, zbog posebnih mjera usljed epidemije koronavirusa, nažalost, okupljanja u kućama i džamijama biće u granicama dopuštenih higijensko-epidemioloških mjera.

Stoga, vjernicima muslimanima upućujemo iskrene želje da, iako u teškim okolnostima, svoj najdraži mjesec provedu u miru, u krugu najdražih.

Želimo da vam ovaj post donese više radosti i ljubavi, koje ćemo, nadati se, uskoro moći zajedno dijeliti bez prepreka i restrikcija.

Neka vam u zdravlju i sreći proteknu svi dani ovog nastupajućeg mjeseca Ramazana“, piše u ramazanskoj čestitci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije