Benjamina Karić: Pokreće me ljubav prema Sarajevu, bit ću uvijek uz građane

7
Lana Ramljak, Faruk Vele
Benjamina Karić: Pokreće me ljubav prema Sarajevu, bit ću uvijek uz građane
FOTO: Vanja Lisac / Benjamina Karić

Benjamina Karić (30) je druga žena na čelu Sarajeva u njegovoj ukupnoj historiji i najmlađa osoba ikada na čelu glavnog grada naše zemlje.

No, to nije omelo ovu mladu ženu sa diplomom dva fakulteta, Pravnog i Filozofskog, sa znanjem više svjetskih jezika, da "uskoči u vatru" u teškom trenutku, ne samo političke krize koja je dovela do odustajanja Bogića Bogićevića, a kasnije i Nijaza Skenderagića, od navedene funkcije, već i u situaciji eksplozije "trećeg vala" koronavirusa kada "naše Sarajevo ne suši obraza".

U intervjuu za Radiosarajevo.ba Karić govori o prvim utiscima i komentarima, ali i svojim planovima, vizijama, o stanju u gradu, funkcioniranju Gradskog vijeća Sarajeva, ali i šalje poruku građanima i građankama Sarajeva.

Razgovarali: Lana Ramljak i Faruk Vele

Radiosarajevo.ba: Vi ste druga žena na čelu Grada Sarajeva u njegovoj historiji, dolazite na poziciju u teškom vremenu, u teškim okolnostima, kakvi su prvi utisci? Kako vidite poziciju gradonačelnice/gradonačelnika Sarajeva uopće?

Karić: Teška vremena i teške okolnosti kakve danas zaista jesu iznesu na površinu sve najgore i sve najbolje što društvo može da ponudi. Svjesna sam svih izazova i spremna sam na njih.

Ono što građani treba da znaju jeste da želim sva svoja znanja i energiju nesebično staviti na raspolaganje našem Gradu.

Prvi utisci govore da su građanke i građani to prepoznali. Moja vizija pozicije gradonačelnice je jednostavna i precizna - biti uvijek sa i uz građanke i građane Sarajeva, a sa Gradskom upravom, Gradskim vijećem i kolegama sa drugih nivoa vlasti, čuvati i unaprjeđivati glavni grad Bosne i Hercegovine.

Bogićeva čestitka

Radiosarajevo.ba: Kazali ste da ljubav prema Sarajevu mora biti motiv za rad, koje su Vaše vizije Sarajeva budućnosti? Šta će biti Vaš prvi potez i na čemu ćete posebno insistirati?


Karić: Ljubav koju imam prema Sarajevu počiva na plemenitim motivima. Veliki je to pokretač i motiv da se čovjek nesebično da i uradi dobre stvari.

Duboko vjerujem da politika, nasuprot lošim porukama koje veliki broj političara šalje, može i treba imati ljudsko lice. Zato ću insistirati na transparentnosti, otvorenosti, uključivanju građana u donošenje važnih odluka, ali i stvaranju atmosfere da ovaj grad pripada svim dobronamjernim ljudima sa kojima zajedno želim raditi. Moji prvi potezi će potvrditi moje riječi.

Radiosarajevo.ba: Koliko je bilo teško donijeti nadasve hrabru odluku da budete na čelu Grada nakon što se na toj dužnosti zahvalili Bogić Bogićević, pa i Nijaz Skenderagić?

Karić: Jedna sam onih koji su se iskreno radovali kandidaturi Bogića Bogićevića. Prva čestitka koju sam dobila je bila upravo od njega. To mi mnogo znači, kao i podrška koju mi je dao. Sebe smatram hrabrom ženom, ali reći ću vam iskreno - lako je biti hrabar kada imate podršku velikog broja ljudi, između ostalog, i Bogića Bogićevića.

Kako će GV funkcionirati?

Radiosarajevo.ba: Da li su Vas povrijedila pisanja nekih medija u regionu da je "Sarajevo dobilo nepoznatu ženu za gradonačelnicu"?

Karić: Nisu me povrijedila. Davno sam shvatila da je veliki ego neprijatelj svakog od nas. Uz to, ne mislim da u tome ima zle namjere. Imat će vremena da me upoznaju kroz moj rad.

Radiosarajevo.ba: Da li ste na neki način zabrinuti budućim funkcioniranjem Gradskog vijeća nakon svih dešavanja koja smo vidjeli prilikom izbora gradskog vodstva u prvim pokušajima? Koliko bi to moglo otežati rad gradske administracije? Ili ste dobili stanovite garancije da je većina čvrsta?

Karić: Uloga Gradskog vijeća je neosporno važna. Poruka koju sam uputila gradskim vijećnicima je jasna - imate moju pruženu ruku. Želim da vjerujem da će postojati dominantna većina kojoj će interes Grada i građanki i građana biti prioritet u odnosu na lične, stranačke ili bilo koje druge interese zbog kojih nismo tu.

Nulta stopa tolerancije na korupciju

Radiosarajevo.ba: Mnogo se u proteklo vrijeme govorilo o tome kako se prethodnih godina radilo u Gradskoj upravi, da li ćete u periodu koji dolazi podvući crtu i javnosti obrazložiti u kakvom ste stanju zaista zatekli Grad? Mogu li građani očekivati tu razinu transparentnosti?

Benjamina Karić - undefined

Karić: Ono što mogu obećati je nulta stopa tolerancije na korupciju, otvaranje i transparentan rad Gradske uprave, reviziju poslovanja i da će Grad Sarajevo potpisati sporazum sa kantonalnim Uredom za borbu protiv korupcije gdje očekujem saradnju. Od mene građani očekuju promjenu, a ja sam spremna da pokažem da ja to jesam.


Poruka građanima Sarajeva

Radiosarajevo.ba: Sarajevo, kao što svjedočimo, proživljava zaista teške dane, koja je Vaša poruka građanima i građankama Sarajeva kao nove gradonačelnice u ovom teškom trenutku?

Karić: I ovo će proći. Trebamo učiniti sve da olakšamo jedni drugima ovaj težak period i sačuvamo svoje i zdravlje naših bližnjih. Lijepa riječ, pažnja i solidarnost ne koštaju ništa, a puno znače. Nitko nije pametan kao svi, zato pozivam sve građanke i građane da zajedničkim snagama vratimo zlatno doba Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije