! / Bećirović Inzku i Sattleru: Zaustavite potkopavanje Daytona ili vratite Republiku BiH

10. 03. 2021. u 09:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP BiH prof. dr. Denis Bećirović pisao je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i specijalnom predstavniku EU u BiH Johanu Sattleru povodom, kao je naveo, najnovijih pokušaja organa bh. entiteta RS da destruiraju ključni i nezamjenjivi dio Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantira mir u državi Bosni i Hercegovini – Aneks 10.

Prema njegovim riječima, Aneks 10 i Aneks 4 su nerazdvojni paket Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne "švedski stol sa kojeg separatisti mogu uzimati ili odbacivati šta god žele".

"Vrijeme je da međunarodna zajednica prekine bezdušnu politiku prema građankama i građanima države Bosne i Hercegovine. Gospodo, ili zaustavite potkopavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 10 ili nam vratite agresijom i genocidom oduzeti legalni Ustav međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Vrijeme je da odgovorite i domaćoj i međunarodnoj javnosti zašto ste s bh. političke scene politički neutralizirali sve one bh. političare koji traže ukidanje bh. entiteta RS, a s druge strane, ohrabrili separatiste i ekstreme da javno traže razaranje i uništenje države Bosne i Hercegovine? Vrijeme je da javnost sazna šta je vaš krajnji cilj", naveo je Bećirović.

Ne kriju težnju da razbiju BiH

Čelnici bh. entiteta RS, dodao je, već godinama ne kriju da intenzivno rade na razbijanju nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine.

"Na tom putu, između ostalog, smetaju im OHR i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ovakvi antidejtonski pokušaji organa i čelnika bh. entiteta RS, s ciljem destruiranja i obesmišljavanjaAneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz podršku dijela neopreznih ili nedovoljno upućenih evropskih zvaničnika, predstavljaju jedan od najopasnijih udarana Dejtonski mirovni sporazum u našoj zemlji od 1995. do danas. Riječ je ne samo o pokušaju unutrašnjeg slabljenja i destabiliziranja države Bosne i Hercegovine, već i o puno većim geopolitičkim igrama u jugoistočnoj Evropi", rekao je.

Prema njegovim riječima, cilj ove opasne politike antidejtonskih i separatističkih elemenata iz bh. entiteta RS "nije samo eliminiranje OHR-a".

"Njihov temeljni zadatak je postepeno eliminiranje svih onih ključnih dejtonskih elemenata koji su zaduženi da štite nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i mir u državi Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se konkretno pomogne državi Bosni i Hercegovini i njenoj najmanje dvotrećinskoj većini građana čvrsto opredijeljenoj za punopravo članstvo u NATO-u i EU. Vrijeme je da se preduzmu ozbiljne i konkretne mjere s ciljem zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH", upozorio je.

Nadalje, Bećirović podsjeća kako je jedan od razloga eskalacije Dodikove destruktivne politike je i neefikasna evropska politika stalnog popuštanja i toleriranja antidejtonskih postupaka, kao i njegovog anticivilizacijskog negiranja sudski i planetarno utvrđenog genocida nad bošnjačkim stanovništvom.

"Negiranje jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i veličanje pravosnažno presuđenih zločinaca, bez ikakvih sankcija EU, predstavljaju veliko ohrabrenje za Milorada Dodika ali i crnu mrlju na obrazu cijele Evrope u XXI. stoljeću", upozorio je.

Do kada ćemo ispaštati?

Bećirović pita do kada će nevini ljudi u Bosni i Hercegovini ispaštati zbog licemjerja pojedinih evropskih zvaničnika – od Rezolucije o embargu na naoružanje međunarodno priznatoj državi Republici Bosni i Hercegovini do „čašćenja“ Dodika i drugih separatista s idejom o ukidanju OHR-a?

"Stalno ista linija. Pri tome, nevjerovatno je, da nam se poručuje: Neka se bh. političari ne zaklanjaju iza međunarodna zajednice... Poznato je da iskrenost nije vrlina politike, ali je šokantno da ona tako dosljedno može ići u smjeru nametanja onih „vrijednost“ kojih se evropski političari zgražavaju u vlastitim zemljama; štaviše, te „vrijednosti“ koje pojedinci nameću državi Bosni i Hercegovini u dramatičnom su sukobu s vrijednostima u njihovim zemljama", smatra Bećirović.

Skupe historijske greške

Uvjeren je i kako međunarodna zajednica ne treba ponavljati preskupo plaćene historijske greške i zato se ne smije dozvoliti rušenje ključnih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Najava ukidanja OHR-a je direktna podrška destruktivnoj i separatističkoj politici SNSD-a i Milorada Dodika, kao i njegovih mentora izvan Bosne i Hercegovine. Umjesto da međunarodna zajednica gasi zločinačke ideje o razbijanju države Bosne i Hercegovine neki njeni predstavnici najavljuju gašenje ključnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zadužen za implementaciju i konačno tumačenje ovog međunarodnog sporazuma", istakao je Bećirović, te dodao:

"Ukidanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je prelazak dejtonskog rubikona. To je put bez povratka koji nikome neće donijeti ništa dobro. Tačnije rečeno, to je početak nesagledive destabilizacije u ovom dijelu Evrope koji niko neće moći kontrolirati. To je ujedno i in memoriam dva entiteta u državi Bosni i Hercegovini jer bez Dejtonskog mirovnog sporazuma nema ni entitetskog uređenja".

Sve dok Ustav BiH ne bude usaglašen, napisao je Bećirović, u svim svojim elementima sa međunarodnim pravom, kao i dok u državi Bosni i Hercegovini djelujuju separatisti i ekstremisti koji ugrožavaju mirovni proces- visoki predstavnik treba da se koristi svojim ovlaštenjima koje ima u članu 5. Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma – da bude konačni tumač njegovog sadržaja.

"Visoki predstavnik i međunarodna zajednica imaju međunarodno utvrđenu obavezu i dužnost da pomognu državi Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna i demokratska država, da kao međunarodnopravni subjekt može da preuzme sve svoje odgovornosti pred tom međunarodnom zajednicom", riječi su potpredsjednika SDP-a.

Dodik otvoreno ruši Dejton

OHR je uspostavljen, podsjeća on, da bi da očuvao i garantirao mir i adekvatno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa kada je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlasti.

Ističe i da neefikasnu diplomatiju popuštanja, praznih riječi i birokratskih saopćenja pokušavaju potpuno poraziti i poniziti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i njegovi vanjski mentori, te "su i krenuli u otvoreno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u njegovom suštinskom dijelu".

"Niko nema pravo praviti se naivan i reći da to ne vidi. Vrijeme je da pojedini evropski predstavnici iskreno odgovore na dva ključna pitanja:
1. Zašto se EU ne priključi sankcijama koje su SAD opravdano uvele Miloradu Dodiku i njegovim sljedbenicima?
2. Do kada ćete svojim nečinjenjem ohrabrivati ratnohuškačku politiku Milorada Dodika i njegovih sljedbenika koji ciljano pokušavaju razarati državu Bosnu i Hercegovinu? Protagonisti takve politike svjesni su da ne mogu naglo i u kratkom roku razbiti državu i zato iz godine u godinu provode politiku "postepenih koraka". Njihov cilj je da se Bosna i Hercegovina svakodnevno blokira, iscrpljuje i uništava, a da to obični građani i ne primjećuju", zaključio je Bećirović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)