Arheolozi kod Jajca otkrili kameni sarkofag iz antičkog doba

S. H.
Arheolozi kod Jajca otkrili kameni sarkofag iz antičkog doba
Foto: Privatni album / Arheološko nalazište u Divičanima kod Jajca

Arheolozi kod Jajca otkrili su nedavno na lokalitetu Guvna u Divičanima antički objekt, mauzolej, unutar kojeg je smješten kameni sarkofag s četiri akroterija na poklopcu.

Izvođenjem radova u okviru projekta postavljanja kanalizacijske mreže na prostoru Divičana kod Jajca u jednom od otkopnih kanala pronađeni su ostaci objekta s bogatim fundusom pokretnog arheološkog materijala, u vidu bojene zidne žbuke, fragmenata keramičkih posuda, dijelova kamene arhitekture, te velika količina željezne troske, potvrdila je za Radiosarajevo.ba arheologinja Mira Šimunović.

Kako je navela za naš portal, kroz razgovor s lokalnim stanovništvom došlo se do saznanja o mogućem arheološkom nalazištu u neposrednoj blizini već spomenutog otkopa, te je odlučeno da će se istraživati na toj mikrolokaciji.

"U južnom dijelu pronađenog mauzoleja nalazi se ulaz u vidu stepeništa, s 10 stepenica, koje su spuštaju u mauzolej. Sam mauzolej je impozantnih dimenzija, te je u svom izvornom obliku najvjerojatnije imao lučni svod, koji je većinom urušen, a očuvan je dio uz sam rub mauzoleja. Vanjske dimenzije mauzoleja su približno 5.5 metara širine, te 5.5 metara dužine, dok je sarkofag dimenzija 2.20 x 1.25 metara. Kvalitetna izrada objekta i sarkofaga, velike dimenzije, te pokretni arheološki nalazi upućuju nam na to kako je prostor Divičana očito u vremenu antike bio naseljen, na što dodatno ukazuju i brojni nalazi pronađeni tijekom prošlog stoljeća", pojasnila je Šimunović za Radiosarajevo.ba.

Arheološko nalazište u Divičanima kod Jajca - undefined

Arheološko nalazište u Divičanima kod Jajca

Arheološka iskopavanja trajala su u periodu od 9. do 25. septembra 2019. godine, a istraživanja su vršena ispred JU “Agencija za kulturno-povijesnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”, a vodili su ih arheolozi Mira Šimunović, Mirza Kapetanović i Luka Spajić.

"Uz samu činjenicu da su ostvareni izuzetni rezultati tijekom ove kampanje, također je značajno naglasiti da su ovo prva sustavna istraživanja koja su vodili jajački arheolozi", rekla nam je Šimunović.

Kako nam je navela, istraživanja još uvijek nisu objavljena zato što se trenutno radi na obradi pokretnog arheološkog materijala i podataka prikupljenih tokom iskopavanja.

"Nakon što se svi podaci obrade, namjeravamo rezultate istraživanja objaviti u obliku znanstvenog članka. Također se nadamo kako priča o mauzoleju i sarkofagu neće stati na ovogodišnjim istraživanjima, te da ćemo kroz nadolazeće periode pristupiti novim iskopavanjima kako bismo kristalizirali sliku antičkog perioda Jajca i njegove okolice, jer uz svoju neospornu srednjovjekovnu važnost očito je da je Jajce i u antičkom vremenu bilo naseljeno i imalo aktivno stanovništvo", rekla je arheologinja Mira Šimunović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije