AMUS dobio novog predsjednika: Sejo Sexon umjesto Dine Merlina

Radiosarajevo.ba
AMUS dobio novog predsjednika: Sejo Sexon umjesto Dine Merlina
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / AMUS

Na sinoćnoj Skupštini Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS), koja je nakon burne rasprave ipak privedena kraju, za novog predsjednika izabran je Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, dok je za potpredsjednika izabran Nedžad Imamović.

Kako saznajemo, na Skupštinu, koja je sinoć održana, stigli su brojni kompozitori i muzički stvaraoci, ali je većina njih vrlo brzo nakon početka napustila salu. U jednom trenutku došlo je i do fizičkog sukoba, kada je jedan od članova AMUS-a želio da se vrati na Skupštinu, a intervenisala je i policija.

Skandal u AMUS-u: Privođenja, saslušanja, korišten lažni pečat...

Situacija je, kako tvrde neki članovi AMUS-a, eskalirala zbog raspodjele novca od autorskih prava, a dodatno se zakomplikovala kada se na Skupštini pojavio Dino Merlin, koji je u maju 2018. godine podnio neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Asocijacije.

Dino Merlin podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika AMUS-a

On se ovaj put pozvao na Statut, ističući da je zakonito i dalje predsjednik AMUS-a.

Podsjećamo, rješenjem Instituta za intelektualno vlasništvo BiH AMUS-u je uslovno oduzeta dozvola za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih djela na 12 mjeseci, a što je objavljeno i u Službenom glasniku BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije