AMUS: Bila je čast sarađivati s Merlinom, uskoro izbor novog predsjednika

Radiosarajevo.ba
AMUS: Bila je čast sarađivati s Merlinom, uskoro izbor novog predsjednika
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / AMUS

Nakon što je na godišnjoj sjednici Skupštine Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS) Bosne i Hercegovine Dino Merlin podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika, danas je održana konferencija za medije na kojoj je pojašnjena novonastala situacija.

Kako su istaknuli članovi Skupštine AMUS-a, na sjednici koja je održana 9. maja, predsjednik Skupštine Edin Dino Dervišhalidović je podnio neopozivu ostavku na funkciju predsjednika.

"Upravni odbor AMUS-a razumije odluku predsjednika i želi naglasiti da je Upravnom odboru bila čast, zadovoljstvo i privilegija raditi pod vodstvom čovjeka koji je u postavljanju AMUS-a na zdrave i stabilne osnove nesebično uložio svoje vrijeme i energiju, stoga mu se ovim putem zahvaljujemo na uspješnoj saradnji", istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije.

AMUS - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: AMUS

Upravni odbor AMUS-a i dalje će nastaviti raditi u skladu sa sa svim planiramim aktivnostima.

"U narednom periodu bit će organiziran izbor predsjednika Skupštine AMUS-a u skladu s propisanom procedurom, a potpredsjednik Skupštine Mladen Matović će preuzeti obavljanje svih aktivnosti predsjednika Skupštine do izbor novog rukovodstva", kazali su danas članovi Skupštine AMUS-a.

Podsjećamo da je podnošenju Merlinove ostavke prethodilo napuštanje sjednice velikog broja članova AMUS-a predvođenih Almirom Ajanovićem, Harijem Varešanovićem, Nihadom Voloderom.

Merlin je na funkciji predsjednika Skupštine proveo pet godina, a AMUS danas ima više od 1.000 članova s više od 43.000  prijavljenih djela. U junu 2017. godine AMUS je postao i punopravni član Svjetske konfederacije autorskih društava - CISAC. AMUS je u posljednje vrijeme učinio krupne korake u svom razvoju i tako postao moderna svjetska kolektivna organizacija koja veoma uspješno na teritoriji Bosne i Hercegovine ostvaruje prava autora muzičkih djela.

AMUS - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Nedžad Imamović

To dokazuju i brojni recipročni ugovori sa sestrinskim organizacijama širom svijeta, što je, posebno u prošloj i ovoj godini, ojačalo položaj AMUS-a na međunarodnom planu. Dervišhalidović, sada već bivši predsjednik AMUS-a, smatra da je dosadašnji uspjeh asocijacij zasluga svakog pojedinca udruženja.

AMUS je kolektivna organizacija za ostvarivanje prava autora muzičkih djela, a tu djelatnost obavlja po osnovu dozvole Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava. AMUS štiti i muzičke autore iz cijelog svijeta. Razmjenu novca vrše recipročnim ugovorima između njih i sestrinskih organizacija u inozemstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije