Američka studentica dolazi u BiH izučavati pomirenje među narodima

Radiosarajevo.ba
Američka studentica dolazi u BiH izučavati pomirenje među narodima
Foto: The Setonian / Studenti Seton Hall Univerziteta
Mnogi studenti Univerziteta Seton Hall iz New Jerseya studirat će ovo ljeto van granica SAD-a, a neki su kao destinaciju odabrali i Bosnu i Hercegovinu.

Osim BiH, studenti su odabrali Italiju, Španiju, Japan, Holandiju i Kinu.

Direktorica Međunarodnih programa Maria Bouzas objasnila je zašto su se studenti opredijelili za studiranje u inostranstvu.

Studiranje u inostranstvu omogućava studentima sticanje novih vještina i iskustava jer odlaze iz svoje ‘udobne zone’. Živeći u inostranstvu duži period, studenti mogu poboljšati svoje znanje stranih jezika, sticati kulturne kompetencije, lakše se prilagođavati novim kulturama, sticati više samopouzdanja i nezavisnosti itd”, rekla je Bouzas.

Tokom ovog ljeta studenti će proći niz edukacija i putovanja.

Diplomirana studentica Škole za diplomatiju i međunarodne odnose Evaline Horng odlučila je putovati u Bosnu ovog ljeta.

Horng želi vidjeti kakav napredak je Bosna ostvarila od rata tokom 1990-tih do danas, piše The Setonian.

Uzbuđena sam što ću vidjeti kako je mir pomogao Bosni da se obnovi i izgradi od konflikta 1990-tih godina. Ono što je najuzbudljivije da vidim utjecaje i značaj kreiranja mira i pomirenja koje može imati nad ovim nekada ratnom razorenim regionom”, rekla je Horng.

Horng je zainteresirana za Bosnu, jer je o Bosni učila tokom predavanja iz diplomatije.

“Bosanska kriza je događaj koji se mnogo pominjao na časovima diplomatije i Izgradnja mira i pomirenja je me je zainteresirao otkako sam počela studirati na Univerzitetu Seton Hall. Jedna od mojih specijalizacija je tematika bosanske krize i to je ono što mi je najviše privuklo pažnju”, rekla je Horng.

“Željela sam otputovati u Bosnu i isprve ruke naučiti o historiji te zemlje, te kako se Bosna izgradila u godinama poslije rata”, dodaje Horng.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije