Američka naučnica otkriva kako su živjeli muslimani, kršćani i Jevreji u Sarajevu

6
F. V.
Američka naučnica otkriva kako su živjeli muslimani, kršćani i Jevreji u Sarajevu
Foto: Privatni album / Emily Greble

Izdavačka kuća University Press - Izdanja Magistrat Sarajevo u okviru svoje Edicije Međunarodna biblioteka objavila je knjigu Sarajevo 1941.-1945. - Muslimani, kršćani i Jevreji u Hitlerovoj Evropi američke autorice Emily Greble (History Department,
Vanderbilt University; USA).

Suptilna povijest

Ova knjiga je nastala kao rezultat istraživanja koje je autorica provela u Sarajevu i Zagrebu tokom 2004. i 2005. godine.

Također je plod razgovora s brojnim historičarima i arhivistima, kao i podrške koju su pružili autorici u njenom istraživanju u oba ova grada.

Svojim izuzetno detaljnim istraživanjem Emily Greble nudi detaljan prikaz Sarajeva u ratu, analizirajući traumatični potres neizmjerno složenog urbanog društva.

"Ova knjiga bit će neophodna svima koji su zainteresirani za Bosnu i povijest Jugoslavije, ali evropskim povjesničarima daje i potpuno novi pogled na Drugi svjetski rat", navode iz sarajevske izdavačke kuće.

"Emily Greble je napisala čudesno suptilnu povijest multikulturnog Sarajeva tijekom Drugog svjetskog rata, kada su gradske tradicije i odanosti testirane na najpodjeljeniji način. Veliko opravdanje za ovo lokalno povijesno istraživanje i potragu za kontinuitetima je u tome što se često previđaju u previše shematiziranim povijesnim spisima. Zanemarena Bosna kroz ovu lijepu knjigu sjaji u svoj svojoj surovoj ljepoti...", zapisao je u recenziji pokojni profesor emeritus Yale University dr. Ivo Banac.

Omot knjige Emily Greble - undefined

Faksimil: Omot knjige Emily Greble

Profesor Larry Wolff s New York University je zapisao je:

"Svojim izuzetno detaljnim istraživanjem Emily Greble nudi fascinantan prikaz
Sarajeva u ratu, analizirajući traumatični potres neizmjerno složenog urbanog društva. Ova izvanredna knjiga bit će neophodna svima koji su zainteresirani za Bosnu i povijest Jugoslavije, ali evropskim povjesničarima daje i potpuno novi pogled na Drugi svjetski rat...", navela je Wolf.

Fascinirana Balkanom

Emily Greble je historičarka Balkana i Istočne Evrope, vanredna profesorica na Vanderbilt univerzitetu, Nashville, SAD.

Magistrirala je i doktorirala historiju Istočne Evrope na Univerzitetu Stanford. Predaje i piše o Istočnoj Evropi u Drugom svjetskom ratu, komunističkim društvima, evoluciji zakona i građanstvu na postimperijalnim prostorima i muslimanima u Evropi. Sa sobom donosi žar za arhivskim istraživanjima i zaraznu fascinaciju zemljama bivše Jugoslavije. Kada ne predaje i ne piše, Emily Greble se može naći na planinarenju i kampovanju sa suprugom i sinovima, bilo u Apalačima ili na planinskim vrhovima u državama Zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije