Ambasadori i predstavnik UNESCO-a na sastanku u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Ambasadori i predstavnik UNESCO-a na sastanku u Kantonu Sarajevo
Kanton Sarajevo / Sastanak ambasadora povodom finansiranja institucija kulture

Povodom neriješenog statusa i pravnog vakuma u kojem se već godinama nalazi šest institucija kulture od državnosg značaja, danas je u Kantonu Sarajevo održan sastanak ambasadora šest zemalja i šefa ureda UNESCO-a za BiH. 

U radu sastanka učestvovali su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson, Francuske Guillaume Rousson, Italije Nicola Minasi i Turske Haldun Koç, šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, zamjenica ambasadorice Austrije Nicola Hardwick, premijer KS Mario Nenadić, a inicijator sastnka je ministar kulture i sporta KS  Kenan Alikadić. . 

Šest institucija kulture od državnog značaja su Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH nemaju riješen status osnivanja.

Tokom sastanka ministar Alikadić je poseban akcent stavio na Zemaljski muzej BiH i tom prilikom ukazao na nepostojanje upravljačkih struktura i drugih alata kontrole ove institucije.

„Kanton Sarajevo je spreman da investira i obezbijedi sredstva za rad svih institucija, ali je neophodno da se provede njihova detaljna kontrola. One moraju imati upravljačke strukture koje će moći usmjeravati tokove novca u skladu s propisanim procedurama”, istakao je ministar Alikadić.

Najavio je da će napraviti akcioni plan u saradnji s ekspertima koje su ponudili ambasadori i na taj način će konkretno, jasno i precizno definisati pravce budućeg funkcioniranja ovih šest institucija.

“Na sastanku je najviše bilo riječi o tome ko podržava rad ovih institucija, a ne ko je njihov vlasnik. Zbog toga ćemo nastavi njihovo sufinansiranje, a sve pravne probleme vezane za njihovo osnivanje rješavat ćemo u narednom periodu”, poručio je ministar Alikadić, saopćeno je iz press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije