Historijski muzej otvara svoja vrata: Ponovo dostupno blago iz bh. prošlosti

J. Ć.
Historijski muzej otvara svoja vrata: Ponovo dostupno blago iz bh. prošlosti
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Historijski muzej BiH

Na Međunarodni dan muzeja danas će biti otvoren Historijski muzej Bosne i Hercegovine koji je zbog pandemije koronavirusa bio zatvoren dva mjeseca, a muzejske aktivnosti su se odvijale u virtualnom svijetu.

„Naš tim je u posljednja dva mjeseca radio na predstavljanju muzejskih priča i eksponata u virtualnom prostoru, ali pored toga smo svakodnevno imali kustoske dežure i trudili se da pripremimo muzej za ponovno otvaranje, kako bi muzej bio sigurno okruženje za naše buduće posjetitelje“, rekla je za portal Radiosarajevo.ba kustosica muzeja Elma Hodžić.

Međunarodni dan koji se danas obilježava, kako kaže, njihov tim dočekuje s radošću, ali isto tako i s neizvjesnošću, jer je Historijski muzej još uvijek bez riješenog pravnog pitanja i bez ikakve finansijske podrške.

Historijski muzej BiH - undefinedFoto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Historijski muzej BiH

„Nadamo se da ćemo u periodu koji je ispred nas građani i građanke BiH podržati muzej i sve naše aktivnosti“, istaknula je Hodžić.

Kako saznajemo, tim Historijskog muzeja BiH je pretvorio u digitalni oblik pet već postojećih muzejski postavki, a imali su i dva online otvorenja.

Historijski muzej BiH - undefinedFoto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Historijski muzej BiH

„Izuzetno nam je bilo značajno što smo u vrijeme pandemije, u vanrednim uvjetima, uspjeli da obilježimo 6. april, Dan grada Sarajeva a isto tako smo svakodnevno pravili i videoreportaže pod nazivom Muzejske priče i na taj način informisali javnost o bogatstvu koje se čuva u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine“, napomenula je kustosica Historisjkog muzeja BiH Elma Hodžić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba 

Na Međunarodni dan odlučili smo, nakon dva mjeseca, zaviriti u unutrašnjost i donijeti vam kroz galeriju fotografija djelić atmosfere i bogatstvo koje se čuva u Historijskom muzeju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije