U RS-u ljuti što su Arhiv i muzeji dobili milion: Ne postoje bh. institucije kulture!

Fena
U RS-u ljuti što su Arhiv i muzeji dobili milion: Ne postoje bh. institucije kulture!

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) najoštrije su osudili, kako tvrde, neustavnu i nezakonitu odluku Vijeća ministara Bosne i Herecgovine da sredstva klirinškog duga, namijenjena za potrebe institucija BiH, dodijeli Arhivu BiH, Zemaljskom muzeju BiH, Historijskom muzeju BiH i Olimpijskom muzeju, "jer ne postoje institucije kulture BiH".

Vijeće ministara preusmjerilo 1.1 milion za četiri institucije kulture

U saopćenju iz ovog resora entitetske vlade se navodi da je ustavima RS, Federacije BiH i BiH, kao i Dejtonskim mirovnim sporazumom, definisano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta, odnosno kantona.

"Stoga je neprihvatljiva odluka Vijeća ministara BiH da se 10 posto od sredstava, koje je BiH dobila po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije po Aneksu "C" Sporazuma o pitanjima sukcesije, dodijeli pomenutim institucijama kulture kao institucijama BiH. Ovom odlukom Savjet ministara BiH nastavlja protivustavno favorizovanje institucija kulture koje i teritorijalno i administrativno pripadaju Federaciji BiH, odnosno Kantonu Sarajevo", dodaju iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Navedene ustanove kulture sebe, kako tvrde, nezakonito nazivaju ustanovama kulture BiH i nezakonito dobijaju višemilionska sredstva za sufinansiranje iz budžeta BiH "zahvaljujući pristrasnosti" članova Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, kako tvrde, nije imalo saznanja niti je konsultovano u vezi sa raspodjelom sredstava spomenutim kulturnim institucijama i pita da li su za ovo dali saglasnost srpski predstavnici u Vijeću ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije