Direktor Zemaljskog muzeja BiH odlikovan ordenom Viteza

L. K.
Direktor Zemaljskog muzeja BiH odlikovan ordenom Viteza
Privatni album / Direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsad Sijarić dobitnik je odlikovanja „Vitez iz reda umjetnosti i književnosti“ Republike Francuske

Direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsad Sijarić dobitnik je odlikovanja „Vitez iz reda umjetnosti i književnosti“ Republike Francuske. Ovo prestižno odlikovanje iz oblasti kulture je direktoru Sijariću dodijeljeno 2. oktobra na prigodnoj svečanosti u francuskoj rezidenciji u Sarajevu.

Stručnjaci u Sarajevu / Saradnja između Louvrea i Zemaljskog muzeja zvanična od sutra

Ovo prestižno odlikovanje Sijariću je uručio ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson, a francuska ministrica kulture Françoise Nyssen  je dodijelila ovo prestižno odlikovanje. 

Priznanje je dodijeljeno u povodu treće godišnjice ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja BiH, odnosno za njegov angažman na osiguranju održivog rada jedne od najznačajnijih institucija jugoistočne Europe.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom Sijarićem koji je za Radiosarajevo.ba rekao da mu je velika čast zbog ovog priznanja.

Mirsad Sijarić navodi da je obaviješten prije desetak dana da će biti odlikovan:

"Kada sam čuo za odlikovanje, osjećaji su bili pomiješani, zato što Zemaljski muzej uvijek prima priznanja izvana, a nikad iz Bosne i Hercegovine, a mislim da bi trebalo biti obrnuto. Mi se osjećamo zapostavljeno u našoj državi. U svakom slučaju, ponosni smo na ovo priznanje za naš rad, a očito je da se iz Francuske bolje razumiju u kulturu nego ljudi u našoj državi."

Odlikovanje je direktoru uručeno u francuskoj rezidenciji u užem krugu saradnika i prijatelja Ambasade Francuske u BiH, zaposlenika i prijatelja Zemaljskog muzeja.

"Priznanje je uručeno zbog generalnog doprinosa očuvanju kontinuiteta rada Zemaljskog muzeja u ovim izvanrednim uslovima koji traju posljednje vrijeme i za trud koji se ulaže u očuvanju naslijeđa koje se nalazi u Muzeju. Zemaljski Muzej nije samo muzej, on ne čuva samo kulturnu baštinu ove zemlje, već čuva tradiciju cijele Europe. Mislim da je poenta i povod u tome", rekao je direktor.

Francuska je pružala podršku Zemaljskom muzeju BiH tokom tri godine od njegovog ponovnog otvaranja. Također je u saradnji sa UNESCO-om, finansirala je obnovu prostorije u kojoj se nalazi Sarajevska hagada, a bila je i začetnik partnerstva s Muzejom Louvre. Ovo partnerstvo traje već dvije godine.

Odlikovanje Vitez iz reda umjetnosti i književnosti je dodijeljeno 2014. godine i tadašnjoj direktorici Muzeja Sarajevo Amri Madžarević.

Odlikovanje Vitez iz reda umjetnosti i književnosti je priznanje i  svim uposlenicima Zemaljskog muzeja BiH koji su uprkos preprekama uspjeli da očuvaju neprocjenjivo vrijedne zbrike najstarije moderne naučne institucije države Bosne i Hercegovine, ali i svim onim koji su 2015. godine uzeli učešće u građanskoj akciji JaSamMuzej.

Odlikovanje Vitez iz reda umjetnosti i književnosti je odlikovanje republike Francuske usvojeno 2. maja  1957.godine, u cilju davanja priznanja značajnim doprinosima na polju umjetnosti i književnosti. Njegovo porijeklo se vezuje za Red sv. Mihovila, kojeg je uspostavio francuski kralj Lui XI 1. augusta 1469, kao francuski dinastički red viteštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije