Gost Radija Sarajevo: Mirsad Sijarić, novi čovjek na čelu Zemaljskog muzeja

Radiosarajevo.ba
Gost Radija Sarajevo: Mirsad Sijarić, novi čovjek na čelu Zemaljskog muzeja

Emisija Četvrtkom o kulturi danas će biti posvećena Zemaljskom muzeju u Sarajevu, instituciji kulture koja je nedavno dobila novi upravni odbor i novog vršitelja dužnosti direktora. 

To je Mirsad Sijarić, doktor arheologije i današnji gost Radija Sarajevo

Nakon što je skoro tri godine bio zatvoren, a njegovi zaposlenici još dulji period nisu dobivali plaću, Zemaljski muzej je naporima šire zajednice ponovno otvoren za javnost u septembru. 

U procesu otvaranja veliku ulogu imali su organizacije civilnog društva koje su uz finansijsku pomoć međunarodne zajednice pokrenuli dešavanja u Muzeju s mrtve tačke, oživjele javni interes za muzej te inicirale svojevrstan pokret Čuvara muzeja među građanima BiH. 

Ministar za civilne poslove Adil Osmanović također je odigrao važnu ulogu u harmonizaciji različitih političkih interesa i njihovom usmjeravanju ka potpisivanju memoranduma o Zemaljskom muzeju, kroz koji su se različiti nivoi vlasti obavezali da muzej više neće biti finansijski zapostavljen. 

Na dan ponovnog otvaranja, 15. septembra 2015, dotadašnji direktor Adnan Busuladžić dao je ostavku na funkciju za koju su mu mnogi osporavali da je loše obnaša. 

Nakon što je sredinom decembra izabran novi upravni odbor na čelu s Mirsadom Purivatrom, Mirsad Sijarić je imenovan za vršitelja dužnosti. Naš gost je doktor arheologije, stručnjak za srednjovjekovnu Bosnu, jedan od zaposlenika i "čuvara muzeja". 

U emisiji Četvrtkom o kulturi razgovarat ćemo o ovoj najstarijoj instituciji kulture u našoj zemlji koja čuva blaga neprocjenjive vrijednosti, o planovima za izlazak iz krize i unapređenje ponude, te o tome kako bi trebao izgledati idealan Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. 

Urednica emisije je Vesna Andree Zaimović

Slušajte nas u četvrtak 12 sati i 10 minuta na frekvenciji 90.2 odnosno putem web streaminga.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije