Romi u BiH u vremenu COVID pandemije: "Nemamo ništa, a nikoga nije briga"

Radiosarajevo.ba
Romi u BiH u vremenu COVID pandemije: "Nemamo ništa, a nikoga nije briga"
PrtScr / Mirsad Zahirović

Romska populacija u Bosni i Hercegovini na teži način suočava se sa koronavirusom, prvenstveno zbog velike nezaposlenosti, loših uslova u kojima većina živi, ali i nedostatka higijenskih potrepština.

U Savezu Roma BiH kažu da, osim nekoliko opština koje su im pomogle donacijama i udruženja Roma, niko nije pomogao u donacijama higijenskom opremom tokom pandemije.

“Na testiranje još niko nije išao. Mislim evo vidite, narod se i dalje boji. Maske ima narod se čuva. Ko se čuva dobro je, ko se ne čuva, opet šta znam", govori Mirsad Zahirović iz sarajevskog naselja Crni vrh.

Pandemija koronavirusa involvirala se u sve sfere društva,naročito u onaj dio koji se odnosi na ekonomsku situaciju. Kada o tome govorimo, tu su najugroženiji svakako Romi u BiH s kojima je razgovaral ekipa BHRT-a, i koji kažu da vlasti i nisu pokazale sluha za njihove probleme, te da nisu u dovoljnoj mjeri dobili potrebne maske i ostala higijenska sredstava kada se govori o pandemiji.

BiH do sada nije obezbijedila ni jedan vid pomoći. Par puta sam kontaktirao Dom zdravlja Vrazovo, obaviještavao o pristiglim porodicama iz inostranstava. Da su stigli u BiH, pogotovo početkom aprila - ušli su u BiH, a nisu bili testirani. Zašto Domovi zdravlja ne rade svoj posao na način kako bi morali to da rade”, govori i Dervo Sejdić, predsjednik Saveza Roma BiH

“Javno kažem, ne dam svoju djecu u školu. Ja neću sutra da svoje dijete liječim da se ja zarazim. Ja sam dijabetičar to je opasno po mene, a drugo to mi je sve na svijetu, što da ja svoje dijete zarazim zbog nečije gluposti”, govori Roberto Sejdić, također iz naselja Crni vrh.

Sa strahom od pandemije, ali i nedostatkom maski i higijenskih sredstava, suočavaju se i Romi u banjalučkom naselju Veseli brijeg.

Jelena Osmanović kaže: “Svi se štite kako mogu i znaju. Ni doktorima kada se razboliš, malo nešto prehladiš odmah misle da je korona, a da provjere, kakvi”, dok Ajša Mujkić iz istog naselja dodaje: “Masku kada idemo u grad. Ne hodamo nigdje. Čuvamo se”.

Iz mostarskog udruženja Humano srce, poručuju da su sami prikupili nešto maski i rukavica, te da je to sve što im je na raspolaganju. Ističu, mnogo toga je potrebno, a nikoga nije briga.

Dževad Gegić, predsjednik Udruženja „Humano srce“ Mostar, kaže da niko ni iz Vlade nije došao da pita kako ta djeca žive.

"Da li imaju šta jesti. Da pomognu malo ovoj dječici. Znate šta je, ne moramo sada okretati glavu kad je Rom Ciganin, pa svi smo mi ljudi”, poručuje on.

Bibica Sulejmanović iz Mostara govori: “Tako sam bolesna i meni je svejedno, pošto nemam nikavu mogućnost, nemam, napolju spavam”.

Kako u udruženjima ističu, sretna okolnost je ta da do sada nema zaraženih koronavirusom, osim dva slučaja za koja se pretpostavljalo da su pozitivni. Jedan u Sarajevu, drugi u Bihaću...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije