Danas je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Radiosarajevo.ba
Danas je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Drugi august se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, kada je u gasne komore u noći između 2. i 3. augusta 1944. godine, poslano i pogubljeno 2.897 Roma u logoru Aušvic u tzv. Porodičnom kampu za Cigane.

Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Evrope, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se širom Evrope od 2012. godine. Rezolucijom Evropskog parlamenta koja je usvojena 15. aprila 2015. godine i zvanično se proglašava Dan sjećanja na romske žrtve holokausta.

Tog dana, sjećanjima i komemoracijama obilježavaja se stradanje Roma širom Evrope tokom Drugog Svjetskog rata, a zvanično je uvršten i u zvanični kalendar važnih datuma Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen, a o stradanjima Roma na ovom području, govore i sljedeći podaci:

Tokom jula 1942. godine, svi Romi s područja tadašnje NDH deportovani su u Jasenovac. Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracionog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor. Sem u Jasenovcu, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacijama na području današnje Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije.

Ispočetka je logor bio smješten u selu Uštica i to je mjesto potom dobilo naziv Ciganski logor. Kasnije su ih prebacivali u Donjoj Gradini na drugoj obali Save, mjestu masovnog stradanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije