Mreža “I Virtualno je vitalno” - jedinstveni sadržaj za osobe treće životne dobi

0
Promo
Mreža “I Virtualno je vitalno” - jedinstveni sadržaj za osobe treće životne dobi
Promo / Aktivnosti mreže I virtualno je vitalno

Platforma “I Virtualno je vitalno” namijenjena je osobama treće životne dobi koja na jedinstven, edukativan, kreativan i dinamičan način nudi raznolik sadržaj.

Ova mreža pokrenuta je u nastojanju da se poboljša kvaliteta života starijih osoba, te ublaže efekti izoliranosti i promjene svakodnevnog životnog funkcionisanja koje je sa sobom donijela pandemija COVID19.

Kako bi efikasno radili na očuvanju i unapređenju postojećeg zdravstvenog stanja, aktivni korisnici i partneri projekta te članovi gerontoloških centara, dnevnih centara, klubova i ostalih organizacija koje se bave unapređenjem života starijih lica iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, tri puta puta sedmično imaju priliku učešća u kreiranju i praćenja raznolikih sesija okupljenih oko tri zasebne cjeline:

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

  • Preventivno-korektivna gimnastika (s ciljem unapređenja fizičog zdravlja i pokretljivosti)
  • Kreativne radionice (s ciljem usvajanja novih vještina i ispoljavanja kreativnosti kroz izradu individualnih radova), te 
  • Savjetovanje (organizovano u obliku tematskih predavanja čiji su nosioci eminentni stručnjaci u oblasti zdravstvenog sistema na regionalnom nivou).

Platforma "I virtualno je vitalno" kreirana je u sklopu projekta “Održivo jačanje lokalnih zdravstvenih sistema na zapadnom Balkanu: Poboljšanje zdravlja starijih osoba pogođenih pandemijom COVID-19 i prijenos znanja mobilne njege i podrške iz Austrije u region Zapadnog Balkana”, finansiranog od strane Federalnog Ministarstva za socijalna pitanja republike Austrije i kofinansiranog od strane implementatora projekta Hilfswerk International.

Suzana Jašarević, regionalna direktorica Hilfswerk Internationala za Balkan ističe da su ideja i koncept samog projekta za cilj imali uticaj na široku grupu starijih osoba obzirom na to da partneri, pridruženi partneri i centri uključeni u projekat, svojim raznovrsnim aktivnostima okupljaju značajan broj starijih osoba na svakodnevnom nivou. Također, starije osobe koje nisu u mogućnosti posjećivati ovakve centre, klubove ili druge organizacije koje se bave očuvanjem i unapređenjem kvalitete života lica treće životne dobi, imaju priliku da prisustvuju svim radionicama iz vlastitog doma, korištenjem internet aplikacije Zoom ali i Youtube kanala.

Aktivnosti mreže I virtualno je vitalno
Promo: Aktivnosti mreže I virtualno je vitalno

Kako ističe Jašarević, volonteri u svim zemljama i dalje pomažu starijim licima da savladaju sve nedoumice i pitanja koje imaju vezano za pridruživanje platformi i usvajanju novih znanja i vještina u okviru digitalne pismenosti.

Na ovaj način, uvezani su korisnici regionalnih centara iz tri zemlje a svi zainteresovani građani navedenih projektnih zemalja bez obzira da li su članovi istih, mogu uzeti svoje aktivno učešće u sesijama koje se odvijaju uživo putem Zoom platforme, ili naknadno pratiti sve sesije putem YouTube kanala „I Virtualno je vitalno“.

Unapređenje digitalne pismenosti

U svrhu dodatnog poboljšanja digitalne pismenosti starijih lica i osiguravanja dostupnosti platforme što većem broju korisnika, projektnim partnerima u sve tri zemlje dodijeljeni su i jednako raspoređeni tablet uređaji za olakšano pridruživanje mreži. Zainteresovanim korisnicima u sve tri projektne zemlje, obučeni timovi volontera od samog početka projekta pružaju pomoć u uspješnom savladavanju digitalnih alata i korištenju Zoom platforme, kako bi imali priliku pratiti radionice u željenom, realnom vremenu, i aktivno učestvovati u diskusiji, postavljanju pitanja te dobijanju odgovora na sve nedoumice u okviru svih pomenutih sesija, a posebno sesija savjetovanja.

Izrada studija i edukacija njegovatelja

Kreiran s ciljem doprinosa sistemu koji će unaprijediti status i kvalitetu života starijih, u sklopu proglašene “Dekade zdravog starenja” za period 2020-2030. a koja je ujedno i poziv svim državama svijeta za poduzimanje zajedničkih akcija u svrhu unapređenja života starijih ljudi, projektne aktivnosti okupljene su i oko važnih segmenata unapređenja sistema mobilne njege, izrade sveobuhvatnih studija o položaju statusa njegovatelja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makeodniji, te rada na kreiranju zajedničkih smjernica i preporuka za unapređenje sistema njege kako bi se starijim licima osigurao što duži ostanak u vlastitom domu i prevenirao proces institucionalizacije.

Kroz projekat, izrađene su tri sveobuhvatne studije u sve tri projektom obuhvaćene zemlje a koje prezentuju trenutačni status i aktuelne politike neophodne za priznavanje profesije njegovatelja, kroz analizu postojećih struktura i zakonskih osnova za svaku pojedinačnu zemlju.

Razmjenom znanja i iskustava te studijskim mapiranjem trenutačnih stanja o pitanju i položaju statusa njegovatelja, prenesena je dobra praksa i primjeri pozitivnih politika kroz izdvajanje preporuka i smjernica za efikasan odgovor na problematiku, s kojom se suočavaju svaka od zemalja u važnom segmentu njege.

Također, s ciljem osiguravanja stručnog kadra koji će u budućnosti biti spreman odgovoriti na potrebe starijih lica za njegom u vlastitiom domu, izvršena je i certificirana edukacija polaznika u trajanju od 434 časa, kreirana i prenesena na osnovu austrijskog modela i programa obuke njegovatelja. Edukacija je obuhvatila teorijski i praktični dio, te se očekuje da će rezultirati sa 25 obučenih njegovatelja u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.

Na ovaj način, organizacije i projekom uključene zemlje u nastavku će imati kvalitetne osnove, obučen kadar za rad, te projektom okupljene stručnjake za zagovaranje politika i ukazivanje na važnost profesionalizacije statusa njegovatelja i općenito, važnosti unapređenja sistema mobilne njege, koja će jedino na sistemski, transparentan i strukturiran način moći odgovoriti na potrebe sve većeg broja starijih lica, koji bilježi svoj rast na regionalnom ali i globalnom nivou.

Aktivnosti na mreži mogu se pratiti na Youtube kanalu I Virtualno je vitalno, ili putem Zoom aplikacije (u realnom vremenu). Link za Zoom radionice može se pronaći svakog ponedjeljka, srijede i petka na Facebook stranici I Virtualno je vitalno  ili javljanjem putem broja (Viber): +387 60 333 34 65 .

Aktivni učesnici projekta koje čine timovi projektnih partnera: Udruženja za pomoć i razvoj HAJDE (BiH), Udruženja za podršku i razvoj Humanost (Skoplje, Sjeverna Makedonija) te Partnerstva za javno zdravlje (BiH), zajedno sa pridruženim partnerima: JU „Centar za socijalni rad“ (Banja Luka, Bosna i Hercegovina), Ustanove socijalne zaštite Gerontološki centar „Novi Sad“ (Novi Sad, Srbija), Doma za duševno oboljela lica „1.oktobar“ (Stari Lec, Srbija) te Ustanove socijalne zaštite Hilfswerk Kuće podrške (Sarajevo, BiH), pod vodstvom implementatora i koordinatora projekta Hilfswerk International, u nastavku će raditi na povećanju broja korisnika navedenih aktivnosti te razmjeni iskustava i znanja s ciljem unapređenja zdravstvenih sistema na Zapadnom Balaknu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije