U njegovoj karijeri, uspjesi se nižu jedan za drugim: Ko je Almin Karamehmedović?

3
Radiosarajevo.ba
U njegovoj karijeri, uspjesi se nižu jedan za drugim: Ko je Almin Karamehmedović?
Foto: ABC News / Almin Karamehmedović

Almin Karamehmedović, Bosanac i Hercegovac, dobio je novu titulu - promovisan je u višeg izvršnog producenta ABC World News, a osoba je koja je televizijski odgovorna za predsjedničku debatu Kamala Harris - Donald Trump, koja se desila 10. septembra, 2024. godine.

U svojoj novoj ulozi, Almin Karamehmedović će nadgledati svakodnevne operacije nacionalne informativne mreže broj 1. On će predvoditi timove odgovorne za mnoge kultne, nagrađivane emisije, uključujući lidere rejtinga World News Tonight s Davidom Muirom , Good Morning America , The View , 20/20 i Nightline , kao i ABC News Live, ABC News Studios i pokrivanje posebnih događaja.

"Almin je svoju karijeru posvetio ABC News-u, ovladavajući svakom ulogom i podižući izvrsnost u novinarstvu povezujući se sa gledaocima na vrlo smislen i dubok način koji im rezonuje,” rekao je O'Connell. "On je široko cijenjen, iskusni novinar najvišeg reda koji je napredovao do višeg izvršnog producenta World News Tonight s Davidom Muirom, zadobivajući na tom putu povjerenje kolega i kolega iz industrije. Ne sumnjam da će ABC News pod njegovim vodstvom dostići nove visine."

Građani Mostara policiji prijavili sumnjivu trojicu: MUP ih locirao, u stanu našli automatske puške

Građani Mostara policiji prijavili sumnjivu trojicu: MUP ih locirao, u stanu našli automatske puške

"Ovoj ulozi pristupam sa velikim poštovanjem i poniznošću, ne samo prema stotinama kolega širom svijeta čiji neumorni doprinosi podstiču nepokolebljivo i nepristrasno izvještavanje ABC Newsa, već i prema gledaocima kojima služimo", rekao je Karamehmedović u izjavi. “

Ko je zapravo Almin Karamehmedović?

Almin Karamehmedović je nadgledao produkciju i sve dnevne operacije Večeras u svijetu sa Davidom Muirom , najgledanije vijesti u Americi preko emitera i kablova, a često i programa broj 1 na svim televizijama, od augusta 2014. 

Oglasio se Puljić: Čovjek koji je televizijski odgovoran za debatu Harris-Trump je rođeni Sarajlija

Oglasio se Puljić: Čovjek koji je televizijski odgovoran za debatu Harris-Trump je rođeni Sarajlija

Pod Karamehmedovićevim rukovodstvom, World News Tonight sa Davidom Muirom svrstavaju se kao večernje vijesti broj 1. u svjetskoj statistici osmu godinu zaredom. Osim toga, program je na prvom mjestu za odrasle godišta 25-54 i odrasle godište 18-49 petu sezonu zaredom.

Prije World News Tonight sa Davidom Muirom , Karamehmedović je bio izvršni producent Nightline , vodećeg kasnonoćnog časopisa ABC News. On je također bio izvršni producent Nightline u udarnom terminu dvije uzastopne sezone, kao i brojne druge ABC glavne sate, specijalne emisije 20/20 i stalne specijalne izvještaje o udarnim vijestima.

Haris Pašović ponosno o braći Karamehmedović: "Fantastični su, ne zna se ko je bolji"

Haris Pašović ponosno o braći Karamehmedović: "Fantastični su, ne zna se ko je bolji"

Karamehmedović se pridružio ABC Newsu kao slobodni video montažer sa sjedištem u Londonu 1998. Tri godine kasnije, bio je jedan od prvih novinara koji je dobio pristup Tora Bori u Afganistanu, gdje se skrivao Osama bin Laden. Godine 2003. pridružio se američkoj vojsci tokom invazije na Irak, a 2005. je bio jedan od prvih novinara koji je otputovao u Darfur/Sudan da bi izvještavao o genocidu.

Sljedeće godine je izvještavao o ratu u južnom Libanu, a 2010. bio je jedan od prvih koji je stigao na Haiti nakon razornog zemljotresa. Nedavno se Karamehmedović vratio u Al-Anbar u Iraku kako bi dokumentirao borbu protiv ISIS-a i otputovao na frontove u Afganistanu.

Bio je u Auschwitzu sa preživjelima Holokausta 75 godina kasnije, u Normandiji sa američkim herojima i na Madagaskaru da izvještava o djeci klimatskih promjena.

Svaka čast: Sarajlija Almin Karamehmedović imenovan za predsjednika ABC Newsa

Svaka čast: Sarajlija Almin Karamehmedović imenovan za predsjednika ABC Newsa

Nakon što se preselio u New York i pridružio Nightlineu 2008. godine, Karamehmedović je putovao svijetom stvarajući značajne komade za program, uključujući život među domorodačkim narodom plemena Enawene Nawe u udaljenoj i neciviliziranoj Amazoniji, detaljima o tekućim meksičkim narko-ratovima  i razotkrivanje američkih pedofila kojima je dozvoljeno da napuste Sjedinjene Države i zlostavljaju djecu u Kambodži.

Karamehmedović je bio dio prvog talasa producenata obučenih da snimaju, produciraju, montiraju i emituju sa bilo kojeg mjesta u svijetu. Iskoristio je te sposobnosti s velikim efektom na ABC News-u, dajući mnogim izvještajima intimnost i neposrednost koja gledaoce približava srcu priče. Putovao je u više od 100 zemalja i dobitnik je prestižne DuPont nagrade, kao i 16 Emmyja, devet nagrada Edward R. Murrow, dvije Christopher nagrade i nagrade Peabody.

O ovom Sarajliji sa američkom adresom, priču je divno sumirao Haris Pašović, te rekao da je Almin svoje djetinstvo proveo na Čobaniji. 

"Kao veoma mlad čovjek, tokom opsade Sarajeva, rizikovao je život svakog dana radeći u Međunarodnom teatarskom i filmskom festivalu MESS čiji sam tada bio direktor. Bio mi je saradnik na predstavama 'Alkestis' od Euripida; 'Svileni bubnjevi' prema Noh komadima i 'U zemlji posljednjih stvari' od Paula Austera; bio je saradnik Susan Sontag na predstavi 'Čekajući Godota' od Samuela Becketa; učestovao je u stvaranju prvog Sarajevo Film Festivala 1993.", prisjetio se Pašović.

Karamehmedović je diplomirao na Univerzitetu Greenwich u Londonu.

Od posljednjih uspjeha koje je realizirao jeste debata Harris - Trump koja je održana u srijedu, 10. septembra 2024. godine između demokratske kandidatkinje i republikanskog kandidata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije