Svaka čast: Sarajlija Almin Karamehmedović imenovan za predsjednika ABC Newsa

6
Radiosarajevo.ba
Svaka čast: Sarajlija Almin Karamehmedović imenovan za predsjednika ABC Newsa
Foto: ABC News / Almin Karamehmedović

ABC News, jedna od najvećih TV mreža u Americi, imenovala je Sarajliju Almina Karamehmedovića za novog predsjednika.

On će na ovoj poziciji naslijediti Kim Goodwin, koja je ranije objavila da se povlači.

U svojoj novoj ulozi, Karamehmedović će nadgledati svakodnevno poslovanje news sektora, kao i njegovo programiranje, uključujući World News Tonight i Good Morning America.

Pogledajte dolazak Williama Burnsa u Predsjedništvo BiH

Pogledajte dolazak Williama Burnsa u Predsjedništvo BiH

Za svoj rad će odgovarati Debri O'Connell, predsjednici Disney news grupe i mreža.

"Almin je posvetio svoju karijeru ABC Newsu, ovladavajući svakom ulogom i unapređujući izvrsnost u novinarstvu povezivanjem s gledaocima na vrlo značajan i dubok način koji odjekuje s njima", rekla je O'Connell i dodala.

"On je široko poštovan, iskusni novinar najvišeg ranga koji je svojim radom napredovao do pozicije senior izvršnog producenta emisije World News Tonight s Davidom Muirom, stičući povjerenje kolega i stručnjaka u industriji. Nemam sumnje da će ABC News postići nove visine pod njegovim vodstvom".

Karamehmedović je u saopćenju rekao: "Na ovu ulogu pristupam s velikim poštovanjem i skromnošću, ne samo zbog stotina kolega širom svijeta čiji neumorni doprinosi omogućavaju nepopustljivo i nepristrasno izvještavanje ABC Newsa, već i zbog gledatelja kojima služimo".

On je bio izvršni producent World News Tonight od augusta 2014. godine, a od januara 2022. godine dodao je razvoj novinarskog sadržaja svom portfoliju. Karamehmedović je prethodno bio izvršni producent Nightline, a također je bio EP u primetime izdanju tokom dvije sezone. Također je proizvodio posebne izvještaje, primetime sate i 20/20 specijale. U mrežu je ušao 1998. godine kao slobodni video editor sa sjedištem u Londonu. Godine 2001. bio je jedan od prvih novinara koji je dobio pristup Tora Bori u Afganistanu, gdje se skrivao Osama bin Laden.

Karamehmedović preuzima vođenje news sektora u trenutku kada se mediji širom svijeta suočavaju s potrebom za smanjenjem troškova, kao i s promjenama u potrošačkim navikama prema streamingu. Također će nadgledati ABC News Live, mrežni kanal za streaming.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije