Haris Pašović ponosno o braći Karamehmedović: "Fantastični su, ne zna se ko je bolji"

2
Radiosarajevo.ba
Haris Pašović ponosno o braći Karamehmedović: "Fantastični su, ne zna se ko je bolji"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Haris Pašović

Poznati bh. režiser Haris Pašović oglasio se povodom vijesti o tome da je Almin Karamehmedović imenovan za predsjednika ABC Newsa.

Haris Pašović se prisjetio prošlosti te je kazao da je Almin Karamehmedović odrastao u centru Sarajeva, na Čobaniji. 

"Kao veoma mlad čovjek, tokom opsade Sarajeva, rizikovao je život svakog dana radeći u Međunarodnom teatarskom i filmskom festivalu MES čiji sam tada bio direktor. Bio mi je saradnik na predstavama 'Alkestis' od Euripida; 'Svileni bubnjevi' prema Noh komadima i 'U zemlji posljednjih stvari' od Paula Austera; bio je saradnik Susan Sontag na predstavi 'Čekajući Godota' od Samuela Becketa; učestovao je u stvaranju prvog Sarajevo Film Festivala 1993.", prisjetio se Pašović.

Detalji novog femicida u Sarajevu: 'Žena brutalno ubijena, motiv ubistva nije pljačka'

Detalji novog femicida u Sarajevu: 'Žena brutalno ubijena, motiv ubistva nije pljačka'

Bh. režiser je istakao da je Almin Karamehmedović imenovan za predsjednika ABC News, jedne od dvije najvećih američkih news kompanija.

"On će voditi timove koje kreiraju najgledanije američke televizijske programe: World News Tonight sa David Muirom, Good Morning America, The View, 20/20, Nightline, ABC News Live, ABC News Studios i pokrivanje specijalnih događaja", poručio je režiser. 

Svaka čast: Sarajlija Almin Karamehmedović imenovan za predsjednika ABC Newsa

Svaka čast: Sarajlija Almin Karamehmedović imenovan za predsjednika ABC Newsa

Haris Pašović je naveo da u svom dugogodišnjem radu, Almin Karamehmedović je izvještavao i producirao za ABC iz preko 100 zemalja.

"Među prvima je ušao u skrovište Osame bin Ladena, Tora Bora u Afganistanu; izvještavao je iz Južnog Sudana, Iraka, Libana, sa Madagaskara, bio je jedan od prvih koji je izvještavao sa Haitija nakon užasnog zemljotresa. Osvojio je najveću američku nagradu za novinarstvo DuPont Award, 16 nagrada Emy, 9 nagrada Edward R. Murrow, 2 nagrade Christopher i nagradu Peabody", podsjetio je Haris Pašović.

O Alminu Karamehmedoviću kolege govore sa najvećim uvažavanjem, on je osvojio poštovanje, ali i srca svih koji su s njim sarađivali. Almin Karamedmedović je, kaže Pašović, izvaredan čovjek, brižan i ozbiljan, ali i srdačan i duhovit. Njegovo veliko znanje, hrabrost, razumjevanje, brzina, snaga i inventivnost svrstavaju ga u žive legende američkog novinarstva i televizije.

Nevjerovatan podvig Bosanca: Almin Karamehmedović osvojio još jednu Emmy nagradu

Nevjerovatan podvig Bosanca: Almin Karamehmedović osvojio još jednu Emmy nagradu

Za portal Radiosarajevo.ba Haris Pašović je kazao da je sarađivao i sa Belminom Karamehmedovićem koji mu je također postao dobar prijatelj. 

"Ja Belmina znam više od 30 godina. Sa njim sam, kao i s Alminom i saradnik i prijatelj. Fantastična su obojica, ne zna se koji je bolji. Almin je krenuo u tu međunarodnu karijeru, a Belmin je ovdje kod nas", rekao je Haris Pašović za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije