Od Sarajeva do Aveira: "Svijet mogućnosti" Harisa Pašovića osvaja publiku

0
Radiosarajevo.ba
Od Sarajeva do Aveira: "Svijet mogućnosti" Harisa Pašovića osvaja publiku
Foto: NPS / Predstava Harisa Pašovića "Svijet mogućnosti"

Komad inspirisan životom djece i ljudi koji žive sa autizmom i cerebralnom paralizom "Svijet mogućnosti" autora i reditelja Harisa Pašovića sa velikim uspjehom izvedena je u Teatru Aveirense u Aveiru u sklopu programa Kulturne prestonice Portugala 2024.

Uloge su ostvarili: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena
Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

Pored Harisa Pašovića, umjetnički i autorski tim predstave čine: scenografkinja Ivana Jančić, kompozitor Dino Šukalo, koreografkinja Larisa Lipovac Navojec, video dizajn Dino Hujić i asistentica kostimografa Minja Davidović (dizajn kostima radio je Haris Pašović).

Drama na benzinskoj pumpi u Sarajevu: Muškarac napadnut nožem

Drama na benzinskoj pumpi u Sarajevu: Muškarac napadnut nožem

Najvažniji portugalski časopis SOL objavio je intervju sa Harisom Pašovićem na čak devet stranica, uključujući i naslovnu, a velike intervjue su objavili i najutjecanija dnevna novina Publico, veoma čitani portal Gerador, nacionalni radio i drugi mediji u Portugalu.

Haris Pašović je, također, bio pozvan da kreira događaj "New Deal of Arts and Democracy" na kojem su učestvovali eminentni evropski gosti koji su govorili o umjetnosti i demokratiji u današnjoj Evropi.

Predstava Harisa Pašovića
Foto: NPS: Predstava Harisa Pašovića "Svijet mogućnosti"

Predstava "Svijet mogućnosti" koja govori o životu osoba sa razvojnim teškoćama, dosada je veoma uspješno izvedena u Narodnom pozorištu u Sarajevu; Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu; Kazalištu "Gavella" u Zagrebu i Teatru Aveirense u Aveiru.

Projekat, u okviru kojeg se realizuje predstava "Svijet mogućnosti" nosi naziv "Enabled
Theatre" i koprodukcija je EAST WEST Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta Novi
Sad, Grad Teatra Budva i Plesnog centra Tala iz Zagreba, a podržala ga je Evropska unija kroz
program Kreativna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije