Tuzlaci se opraštaju od velikana: Čovjek kao Miki rađa se jednom u 100 godina

1
Anadolija
Tuzlaci se opraštaju od velikana: Čovjek kao Miki rađa se jednom u 100 godina
Foto: Anadolija / S komemoracije

U Narodnom pozorištu Tuzla danas je održana komemoracija Mihajlu Vukoviću Mikiju, legendarnom košarkaškom treneru koji je u petak u Valensiji preminuo u 76. godini. 

Izrazi saučešća su stigli sa svih strana svijeta. Od Vukovića su se emotivnim riječima u telegramima saučešća oprostili iz FIBA World i FIBA Evrope, košarkaških saveza Rusije, Slovenije, Njemačke, Srbije, BiH… Igračice i igrači koje je trenirao, brojni prijatelji i navijači…

"Treneru, nikad nisam pomislila da ću govoriti na jednom ovakvom skupu, kada tebe više među nama nema. Bio si nam uzor, vodilja, čovjek u koga smo se uvijek mogle pouzdati. Odveo si nas na tron Evrope i stvorio jednu veliku porodicu", rekla je u emotivnom obraćanju na komemoraciji Mara Lakić - Brčaninović, nekadašnja kapitenka tuzlanskog Jedinstva Aide.

Razija Mujanović je zahvaljujući Mihajlu Vuković postala planetarno poznata i popularna košarkašica što je rezultiralo njenim ulaskom u FIBA Kuću slavnih. Po Mujanovićevu je Mihajlo Vuković otišao u osnovnu školu u Čeliću, predano radio na treninzima, išao na roditeljske sastanke i na kraju stvorio najbolju bh. košarkašicu svih vremena.

"Znam kako je kada izgubite nekog bliskog, kada izgubite oca. Ja sam izgubila svog biološkog oca, ali i trenera Mikija koji je bio moj drugi otac. Još uvijek ne vjerujem da ga nema", kazala je Mujanović.

Predsjednik RSD Sloboda Aid Berbić podsjetio je da je Vuković svoju košarkašku i trenersku karijeru počeo u Tuzli. Vuković je, naglašava Berbić, iz jedne male školske dvorane krenuo u osvanje evropske titule u ženskoj košarci.

Na kraju komemoracije gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je nekoliko puta ponovio kako su Vukovićevi uspjesi neponovljivi i da Tuzla nikad neće zaboraviti svog velikana.

"Miki je imao san i ostvario ga je. Niko u 100 godina historije sporta u Tuzli to nije uspio. Zašto? Pa zato što se čovjek kao Mihajlo Vuković rađa jednom u 100 godina", kazao je gradonačelniK Imamović.

Vuković je rođen u okolini Kraljeva (Srbija) 1946. godine. U Tuzli je upisao fakultet, igrao za KK Slobodu, a potom bio trener KK Jedinstvo Aida i KK Sloboda Dita. Radio je kasnije u Španiji gdje je udario moderne košarkaške temelje u Valensiji. Preminuo je u petak u 76. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije