Strujić-Harbić o Rezoluciji: Niko neće manipulisati onim što se dogodilo Bošnjacima

21
Radiosarajevo.ba
Strujić-Harbić o Rezoluciji: Niko neće manipulisati onim što se dogodilo Bošnjacima
Foto: AA / Kenana Strujić Harbić

Rezolucija kojom se priznaje i osuđuje genocid u Srebrenici, a koju je uputila crnogorska opozicija na čelu s Bošnjačkom strankom, usvojena je sinoć u crnogorskom parlamentu.

Piše: F.V.

Istovremeno, dužnosti je razriješen ministar pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, koji je ranije javno negirao genocid.

Kenana Strujić-Harbić, zastupnica Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore, koja je u decembru prošle godine snažno ustala protiv negiranja genocida u Srebrenici, zajedno s ostalim kolegama iz Bošnjačke stranke i opozicije, dala je značajan, možda i ključni doprinos kako bi crnogorski parlament napravio ovaj civilizacijski iskorak.

"Sinoć smo postali dio porodice civilizacijskih država koje su priznale istinu o genocidu i utvrdili institucionalnu kulturu sjećanja na taj monstruozni čin!

Poslanici Bošnjačke stranke (BS) su predložili Rezoluciju koja je usvojena sa 52 glasa ZA, i na taj način je crnogorski parlament postao jedini u regiji koji je usvojio istu", kazala je Strujić-Harbić za Radiosarajevo.ba.

Dodala je kako bi ovaj civilizacijski iskorak trebale slijediti Bosna i Hercegovina a i Srbija.

"Upravo iz razloga što i nakon 26 godina postoje političke partije kojima su uzori ratni zločinci, koji su doveli do agresije na BiH i genocida. Pokazali smo i dokazali usvajanjem Rezolucije da se niko i nikada ne može manipulisati i kalkulisati dešavanjima našem narodu u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, jer ćemo kao i do sada budno pratiti svaki korak svih onih koji dovode u pitanje sve ono što se dešavalo Bošnjacima, a što je i dokazano", istakla je Strujić-Harbić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.


Bez obzira na promjenu vlasti na posljednjim izborima, kao i pokušaja promjene "krvne slike" multietničke i multikulturalne Crne Gore, dodaje naša sagovornica, "postoje oni koji će se boriti i dalje za prave vrijednosti i da ne skrenemo sa pravog puta".

Predstavnici Bošnjake stranke s Majkama Srebrenice - undefined

Twitter: Predstavnici Bošnjake stranke s Majkama Srebrenice

Crnogorski parlament usvojio je u četvrtak Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici te je dužnosti razriješen ministar pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je ranije javno negirao genocid.

Rezolucija o Srebrenici osuđuje genocid u tom gradu, potvrđuje da je u genocidu stradalo više od 8000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. srpnja Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Rezolucija o Srebrenici, koju su predložili zastupnici Bošnjačke stranke, podržani od cjelokupne oporbe, dobila je podršku 55 zastupnika, dok su protiv bili su zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije