! / IGK o usvajanju Rezolucije o genocidu u Crnoj Gori: Opomena cijelom svijetu

18. 06. 2021. u 07:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) poydravlja usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Crne Gore. Usvajanjem Rezolucije i smjenom ministra koji je javno negirao genocid, Parlament Crne Gore je uključio svoju državu u red civilizovanih država koje su priznale genocid u Srebrenici.

Na taj način Crna Gora se priključila civilizacijskim tekovinama više desetina država koje priznaju istinu o genocidu u Srebrenici, traže pravdu za žrtve tog zločina i utvrđuju institucionalnu kulturu sjećanja na taj strašni zločin kao još jednu opomenu za "Nikad više".

Odluka Parlamenta Crne Gore je velika za ne samo za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, već i za bolju budućnost regiona, Evrope i Svijeta. Istovremeno Rezolucija je i poziv na akciju za usvajanje sličnih rezolucija u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu u Srebrenici jeste pitanje očuvanja mira i stabilnosti, očuvanje identiteta žrtava i potomaka žrtava. Sa istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati. To mora biti jasno negatorima i revizionistima koji nisu dostojni istini i pravdi i samim tim boljoj budućnosti.

Rezolucija je još jedna opomena cijelom svijetu da se genocid nikada više nikome ne smije ponoviti, da se treba preventivno djelovati, da međunarodne organizacije, posebno Ujedinjene Nacije moraju ispoljiti veči stepen aktivnosti.

Posebno je važno što tekst usvojene rezolucije: najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici i proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice. To je trijumf istine, pravde i kulture sjećanja u Crnoj Gori.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)