Kenana Strujić-Harbić: Priznanje i osuda genocida u Srebrenici su potrebni Crnoj Gori

0
Radiosarajevo.ba
Kenana Strujić-Harbić: Priznanje i osuda genocida u Srebrenici su potrebni Crnoj Gori
FOTO: Facebook / Kenana Strujic-Harbic

Piše: F. V.

Rezolucija kojom se priznaje i osuđuje genocid u Srebrenici, koju je crnogorska opozicija na čelu s Bošnjačkom strankom uputila crnogorskom parlamentu na usvajanje, imat će većinu, nakon što su zastupnici vladajuće koalicije "Crno na bijelo", Dritana Abazovića, u ponedjeljak saopćili da će je podržati.

Istu rezoluciju Bonjačka stranka pokušala je na dnevni red crnogorskog parlamenta uvrstiti krajem prošle godine, ali tada nije dobila većinu da se o njoj raspravlja.

Kenana Strujić-Harbić, zastupnica Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore, koja je u decembru prošle godine snažno ustala protiv negiranja genocida u Srebrenici, kaže da su u Bošnjačkoj stranci zadovoljni da je njihov prijedlog Rezolucije o Srebrenici ušao u dnevni red Skupštine Crne Gore.

"Naša inicijativa dobila je podršku poslanika opozicije, čiji su šefovi poslanički klubova stavili potpis podrške na tekst Rezolucije. U tom dijelu, očekujemo da svi poslanici opozicije podrže Rezoluciju, ali takođe to očekujemo i od dobrog dijela poslanika vlasti", kaže Strujić-Harbić za Radiosarajevo.ba.

Smatra da su priznanje i osuda genocida u Srebrenici, prije svega, potrebni Crnoj Gori.

"Riječ je o partijama koje baštine evropske vrijednosti i smatram da bi njihova podrška Rezoluciji bila istinski iskorak za aktuelnu vlast, da pokažu da nisu odustali od evropskih vrijednosti. Crnoj Gori je ova Rezolucija potrebna, ako želimo da krenemo u pravcu suočavanja s prošlošću. Nema trajnog mira u regionu bez suočavanja sa činjenicama iz prošlosti", zaključila je Strujić-Harbić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije