Krivokapić: Želim zaštiti integritet Vlade, zatražio sam ostavku Leposavića

2
Fena
Krivokapić: Želim zaštiti integritet Vlade, zatražio sam ostavku Leposavića
Fena / Zdravko Krivokapić

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić zatražio je ostavku ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je ranije izjavio kako će priznati genocid u Srebrenici "kada se to nedvosmisleno utvrdi", te da je sud u Hagu gdje je suđeno za taj genocid "izgubio svoj legitimitet", javlja RTCG.

"Mislio sam da će njegova naknadna izjava biti takva da može da amortizira ono što je rečeno, no izjava je ostala na istom fonu i nisam mogao sebi dopustiti taj luksuz nego sam u ime Vlade reagirao i kazao da je Skupština 2009. godine donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje rezolucija. Leposavić je i na to ostao imun", kazao je Krivokapić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Naveo je kako je od Leposavića tražio ostavku jer smatra da je to najbolji način da "osobnim činom pokažu odgovornost".

"To sam uradio u petak i danas, želeći da zaštitim integritet ove Vlade, ali pošto je Leposavić ostao dosljedan u svom stavu donio sam tešku odluku da predložim njegovo razrješenje", priopćio je Krivokapić.

Ocijenio je također kako je Leposavić čovjek rijetke inteligencije i izuzetnog poznavanja prava.

"Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bih rekao, uradio je iz neznanja. Ali je on ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove. Ničija biografija ne može biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama", poručio je Krivokapić.

On je pozvao na pomirenje, navodeći da pomirenje ne može da bude odluka Vlade, ni pet-šest ljudi.

"Želimo li da ovu smjenu uradi neko drugi a ne mi sami. Ja nemam nikakav problem, ja želim najbolje ovom narodu. Ako oni nemaju strpljenja i ne vjeruju u to, prvi ću da podnesem ostavku", rekao je, uz ostalo, crnogorski premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije