Stav / "Zbog negiranja genocida u Srebrenici hitno smijeniti Vladimira Leposavića"

29. 03. 2021. u 08:57:00 Fena

Shares: 0

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića kojom negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ističu da je anticivilizacijski i neljudski čin da se u Skupštini Crne Gore, najvećoj državnoj instituciji, u kontinuitetu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i to od ministra u Vladi CG koja je najavljena kao “ekspertska” i od kojih se očekivalo znanje i neselektivna tolerancija prema svim građanima u Crnoj Gori.

Smatraju poražavajućim da ministar pravde, a uz to, ljudskih i manjinskih prava, osporava legitimitet dva najveća internacionalna suda u Hagu koje su osnovale Ujedinjene nacije.

"Ministar Leposavić, da ima najmanji djelić ljudskosti, tolerancije i osjećanja prema žrtvama srpsko-crnogorske genocidne agresije na BiH, nije morao čekati odluke najvećih sudova, već se kao pravnik puno ranije trebao uputiti ka Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, da se uvjeri o obimu zla velikonacionalističke ratne politike Srbije i Crne Gore i genocida nad Bošnjacima, a koji su počinili njegova pravoslavna braća i sunarodnici", navedeno je u saopćenju BANA-e.

Zbog negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, ova asocijacija poziva predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Dritana Abazovića da bez odlaganja i hitnim postupkom smijene Vladimira Leposavića s pozicije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, saopćeno je iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)