Slobodan Bodo Kovačević: Sjećanje na legendarnog gitaristu i kompozitora sarajevskih Indexa

1
Radiosarajevo.ba
Slobodan Bodo Kovačević: Sjećanje na legendarnog gitaristu i kompozitora sarajevskih Indexa
Foto: Privatni album / Slobodan Bodo Kovačević

Jedan od najvećih gitarista bivše SFRJ bio je Slobodan Bodo Kovačević, član sarajevskih Indexa, rođen je 29. decembra 1946. godine u Sarajevu, a preminuo je na današnji dan, 22. marta 2004. godine.

Kompletan svoj radni vijek posvetio je grupi koja je postala sinonim za jugoslavenski progresivni rock i bila jedan od najdugovječnijih muzičkih fenomena bivše zajedničke države. 

Slobodan Bodo Kovačević je prve muzičke korake počeo kao srednjoškolac na audiciji kod Kornelija Kovača, i to kao - pjevač. Tek kad je počeo pohađati časove gitare kod profesora Mila Praljka, otkriven je njegov pravi talent. Osnovao je grupu Lutalice 1963. godine, a u Indexe je prešao u ljeto 1965. godine, odakle je ubrzo u grupu doveo i Fadila Redžića.

Bivši predsjednik Trabzonspora pronađen mrtav u stanu

Bivši predsjednik Trabzonspora pronađen mrtav u stanu

Slobodan Kovačević je diplomirao arhitekturu u Sarajevu, a bio je i pasionirani slikar akvarela, no gitara je bila ipak njegovo glavno sredstvo izražavanja. Indexima se pridružio sredinom šezdesetih, i od tada, zajedno sa Đorđem Kisićem, Fadilom Redžićem i Davorinom Popovićem čini jezgro ove grupe. 

Potpisao je autorstvo ili koautorstvo gotovo svih pjesama Indexa, no zlatnim slovima ipak ostaje nekoliko njegovih iznimnih kreacija. 

Posljednji koncert Indexi su održali u Banjoj Luci u maju 2001. godine. Mjesec dana nakon toga umire Davorin Popović, a grupa odlučuje da prestane s radom. Bodo Kovačević preminuo je 22. marta 2004. godine, Đorđe Kisić 25. novembra 2005. godine, a Nedo Hadžihasanović 3. februara 2006. godine. 

Moja priča o Indexima 11: Bila je čast biti dio te institucije

Moja priča o Indexima 11: Bila je čast biti dio te institucije

Pjesma Plima na tekst Davorina Popovića je remek-djelo, ne samo u vremenu u kojem je nastala (1968) već i za cjelokupnu historiju bh. muzike, a bila je prva jugoslavenska numera koja se vrtjela na tadašnjem popularnom Radiju Luksemburg. U antologiju je ušla i rock poema koja je uslijedila - Negdje na kraju u zatišju snimljenu 1969. godine, na tekst Želimira Altarca Čička. Bodo će ostati upisan kao autor konceptualnog albuma Modra Rijeka, objavljenog 1978, čiji je literarni predložak bila zbirka pjesama Maka Dizdara.

Zajedno s ostalim članovima grupe, godine 1978. dobio je Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, a iste godine i nagradu JRT (Jugoslavenska radio-televizija) za Modru rijeku, koja je proglašena albumom godine u Jugoslaviji. Godine 2004. nagrađen je nagradom Davorin za najboljeg instrumentalistu godine u Bosni i Hercegovini.

Slobodan Kovačević preminuo je 22. marta 2004. u 57. godini, a sahranjen je u Aleji velikana na sarajevskom grublju Bare. 

U čast velikog umjetnika, stvaraoca i gitariste benda Indexi Slobodana Bode Kovačevića, u sarajevskoj ulici Hamze Hume 2017. godine je otkrivena spomen-ploča.

"Ovdje je 29.12. 1946. rođen Slobodan Bodo Kovačević gitarista i kompozitor sarajevskog benda Indexi. Samozatajni umjetnik velikog duha svojom stvaralačkom veličinom ovom gradu i muzičkoj umjetnosti podario je bezvremenske hitove koje slušaju sve generacije i zauvijek ostaju s nama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije