Kako je Kornelije Kovač uticao na sarajevsku pop-rock scenu

1
Radiosarajevo.ba
Kako je Kornelije Kovač uticao na sarajevsku pop-rock scenu
Privatni album / Kornelije Bata Kovač na snimanju pjesme Indexa, 1967

Danas je preminuo Kornelije Bata Kovač. Bio je jedan od najcjenjenijih kompozitora i aranžera, a njegove pjesme znali su svi.

No možda ne znaju svi da je upravo Kornelije Bata Kovač napisao muziku, a često i aranžman brojnih hitova i poznatih pjesama oje potiču iz Sarajeva. 

Važan dio svog života Kovač je proveo u Sarajevu, gdje i završio Muzičku akademiju, te postao jedan od glavnih aktera sarajevske pop-rock škole.

Indexe je gledao na probi u kultnoj sarajevskoj Slogi, i tom prilikom su svirali pjesmu "Naše doba". Dajući svom, tada već prijatelju, Nuni Arnautaliću ideju za rješenje te pjesme, dobija i poziv da se priključi sastavu. Ostalo je istorija. Postaje član Indexa 1966. godine, i s njima svira turneju po tadašnjem SSSR-u, te piše pjesme "Boj na Mišaru" i "Ako jednom budeš sama".

Navodi se i kao pravi autor teksta za pjesmu "Plima". Radio je aranžman i za pjesmu "Jutro će promijeniti sve".

Preminuo Kornelije Bata Kovač

Preminuo Kornelije Bata Kovač

Najveće hitove imao je sa Zdravkom Čolićem, radeći na albumima Ako priđeš bliže iz 1978.  godine (koji je i producirao) i Ti si mi u krvi iz 1984. godine. Jedna zima sa Kristinom, April u Beogradu, Mađarica, Živiš u oblacima, Stanica Podlugovi, Ti si mi u krvi, Pjesmo moja - sve su to hitovi koje je napisao Kovač.

Ne možemo zaboraviti ni legendarnu pjesmu Četiri mladića idu s Trebevića koju je izveo Vedo Hamšić, koja je i danas jedna od zaštitnih numera Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije