Preminuo Kornelije Bata Kovač

3
Radiosarajevo.ba
Preminuo Kornelije Bata Kovač
Foto: N1 / Kornelije Bata Kovač

Poznati kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini danas u Beogradu, javlio je Kurir.

Uzrok smrti za sada nije poznat.

Svoju prvu pjesmu "Pusti trotoari" Kovač komponira već s četrnaest godina - 1956. godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Kornelije je postao: skladatelj, pijanista, producent i aranžer.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Sjećanje na legendarnog Pimpeka: Na današnji dan umro je Davorin Popović

Sjećanje na legendarnog Pimpeka: Na današnji dan umro je Davorin Popović

U 1961. godini, osniva svoj prvi sastav BKB, koji je u to vrijeme postao poštovani jazz trio. Godine 1963. učestvuje na jugoslavenskom džez festivalu, koji je održan u Bledu u Sloveniji.

Nakon što je bio u nekoliko sastava iz Bosne i Hercegovine, pridružuje se sarajevskom najpopularnijem pop bendu - Indexi. S njima je bio na dvomjesečnoj turneji u SSSR-u

Kornelije Bata Kovač postaje član Indexa 1966. godine, i s njima već sljedeće godine svira na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indexe Kovač je napisao pjesme "Boj na Mišaru" i "Ako jednom budeš sama".

Radeći s Indexima, Kovač je stekao ime skladatelja i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku i seli u Beograd želeći pokušati nešto svoje.

U Sarajevu, 1967. ,na festivalu "Vaš šlager sezone" osvaja prvo mjesto s pjesmom "Moj profesor".

Kovač je bio autor nekih od najvećih hitova Zdravka Čolića. Ostat će upamćen po hitovima: "Podlugovi", "April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Zvao sam je Emili", "Jedna zima sa Kristinom", "Jedina", "Mađarica", "Ti samo budi dovoljno daleko", "Janoš", "Sanjam", "Sitnije Cile, sitnije" i mnogih drugih.

Skladao je i muziku za filmove...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije