Moja priča o Indexima 11: Bila je čast biti dio te institucije

Radiosarajevo.ba
Moja priča o Indexima 11: Bila je čast biti dio te institucije

Jedna od najpoznatijih Jugoslovenskih grupa Indexi, osim po progresivnoj muzici, ostala je zapamćena kao brend i simbol Sarajeva. U prethodnim danima, a u  dogovoru s autorom, portal Radiosarajevo.ba  je objavljivao feljton o Indexima uz originalne fotografije i snimke legendarnog benda. Danas donosimo posljednji nastavak

Piše: Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivača Indexa

Moje studiranje na Filozofskom fakultetu nije išlo po planu. U index su bile zapisane i loše ocjene. Skoro da je bilo nemoguće odlaziti na predavanja i vježbe, a u isto vrijeme svirati, putovati i biti u svijetu muzike. Ipak sam završio dvije godine fakulteta prije nego što sam morao otići na odsluženje vojnog roka. Premalo za 7 godina studiranja. Pošto sam završio dvije godine fakulteta, vojni rok služio sam pola godine manje. To mi je pomoglo da shvatim da nakon vojske moram promijeniti svoje navike i prioritete.

Ovaj tekst napisao sam sa željom da se neke stvari ne zaborave, jer nas je sve manje koji znamo njihovo trajanje. Obuhvatio sam samo period kada sam bio aktivni sudionik - od septembra 1962. do decembra 1969. godine.

Nakon povratka iz vojske, putevi su me odveli u drugom pravcu, ali uvijek blizu muzici. Nastavio sam saradnju sa Indexima i kasnije, tako što sam napisao nekoliko tekstova za Bodine pjesme. Bio sam urednik mnogih televizijskih emisija u kojima su često učestvovali Indexi.

Godine 1986. uspio sam da okupim skoro sve članove Indexa za emisiju “Plima”.

Emisija_Plima_1986.jpg - undefined

Privatni album : Emisija Plima iz 1986. godine

U trajanju grupe Indexi učestvovala su slijedeća autorska i izvođačka imena: Šefko Akšamija, Ismet Nuno Arnautalić, Slobodan Bobo Misaljević, Đorđe Uzelac, Nedim Nedo Hadžihasanović, Đorđe Kisić, Alija Hafizović, Davorin Popović, Slobodan Bodo Kovačević, Fadil Redžić, Miroslav Miro Šaranović, Kornelije Bato Kovač, Đorđe Novković, Ranko Rihtman, Enco Lesić, Vlado Pravdić, Milić Mića Vukašinović, Miroslav Miro Maraus, Nenad Neno Jurin, Petar Peco Petej, Perica Pero Stojanović, Sanin Karić, Davor Črnigoj i Sinan Alimanović.

Bila mi je izuzetna čast što sam bio dio institucije koja se zove Indexi. Zahvalan sam im što su mi pružili jedan zanimljiv i uzbudljiv životni period.  Indexi su nezavršena priča jer oni pripadaju velikoj kulturnoj ostavštini Bosne i Hercegovine i bivše države.

Prethodni nastavci: 

 

Bilješka o autoru

Ismet Nuno Arnautalić   je rođen 1942. u Sarajevu gdje se i školovao. 1973. diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (Odsjek Psihologija). Jedan je od pionira i prvih autora pop/rok produkcije u Bosni i Hercegovini. Osnivač (zajedno sa Šefkom Akšamijom) legendarne grupe INDEXI i njen član do 1970. godine.

Nuno_Arnautalic_portret.png - undefined

Privatni album : Nuno_Arnautalic_portret.png

Kao kompozitor, tekstopisac i aranžer sarađivao je sa mnogim solistima i grupama iz ex Jugoslavije. Početkom osamdesetih počinje da radi na Televiziji Sarajevo kao urednik muzičko-zabavnog programa. Bio je urednik mnogih televizijskih zabavnih i muzičkih emisija kao što su “Pop poligon”, “Pop non stop”,  “Top lista nadrealista”,  “Pjesma Evrovizije”, Šou programi: “Indexi”,, “Bijelo dugme”,  “Plavi orkestar”,  “Zdravko Čolić”,  “Novogodišnji program” itd. 

Sa nekoliko profesionalaca iz oblasti filma i muzike, 1990. godine osniva filmsku kompaniju SaGA. Producira veliki broj igranih i dokumentarnih filmova za koje je SaGA dobila i najveću evropsku filmsku nagradu “Felix” koju dodjeljuje Evropska filmska akademija.

Osim producentskog rada, realizovao je nekoliko dokumentarnih i igranih filmova kao montažer i reditelj. (“MGM - Sarajevo”, Sasvim lično, Jasmina, Šta misli ulica, Sarajevo, Tragovima Sarajeva). Autor je ideje “Dnevna doza Sarajeva” na osnovu koje je započeo projekat snimanja svih ulica koje se nalaze na području 4 sarajevske općine .

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije