Ismet Nuno Arnautalić napravio čarobni video: Priča o Indexima nije završena

Radiosarajevo.ba
Ismet Nuno Arnautalić napravio čarobni video: Priča o Indexima nije završena
Printscreen / Pojavljuju se svi članovi grupe

Ismet Nuno Arnautalić je napravio video u kojem se pojavljuju svi članovi Indexa. Video je popraćen instrumentalnom obrada Balade.  Arnautalić je opisao šta ga je ponukalo da napravi video o legendarnoj sarajevskoj grupi.  

"Svi znaju ponešto o Indexima, jer oni su bili dio života svakog Bosanca i Hercegovca, a vjerovatno i svih ljubitelja muzike bivše države. Ali uvijek ima nešto što niko ne zna ili nešto što bi svi voljeli da znaju. Poznate su činjenice o njihovom muzičkom radu, stvaralaštvu, pjesmama... Indexi su bili aktivni od 1962. do 2001. godine. U tom periodu snimili su 135 kompozicija a toj listi treba dodati još 30, koje je snimio Davorin Popović kao solista, napisao je Arnautalić u opisu videa. 

Onda je, kako podsjeća, 2001. godine otišao njihov zaštitni znak, nezamjenjivi Davorin Popović – Pimpek. Nakon njega, 2003. godine otišao je i Slobodan Kovačević - Bodo. Bez Davorovog glasa i njegovih vrhunskih interpretacija, bez Bodinog prepoznatljivog zvuka gitare i stila sviranja, Indexi su morali otići u legendu. 

"Mi možemo biti sretni da smo živjeli sa njima, da smo bili njihovi savremenici.
Kad se kaže Indexi niko ne pomisli na studentske knjižice. Svima je prva asocijacija grupa Indexi. Davor je u ovoj igri asocijacija, na izgovorenu riječ, opravdano prisvojio jednu riječ a siguran sam da znate i koju: Pjevač", objasnio je Arnautalić. 

Kako dalje objašnjava, u oktobru 2019. godine javio mu se Vlado Podany, autor i pijanista i zamolio  da napravi video na njegovu klavirsku verziju kompozicije "Balada" koju su 1972. godine napisali Slobodan Bodo Kovačević i Fadil Redžić.

"Iskoristio sam čarobnu riječ Indexi koja otvara sva vrata u Sarajevu i ubijedio poznate dizajnere Dragana Stefanovića i Ajnu Zlatar da obrade fotografije koje sam prikupio za ovu priliku", napisao je Arnautalić.

Iako ima veliku arhivu fotografija, najteži dio posla bio je pronaći odgovarajuće fotografije svih članova Indexa. Jedino su Davorin Popović, Kornelije Bato Kovač i Sinan Alimanović imali profesionalno urađene fotografije. Za ostale fotografije morali su se snalaziti.

"Uz predivnu baladu i Vladinu izvedbu, nije bilo teško napraviti ovaj video, koji nas podsjeća na 24 člana Indexa. Davor, Bodo, Đoko, Đorđe, Šefko, Nedo, Enco i Miro su nas prerano napustili. Svi smo mi bili studenti "Muzičke akademije - INDEXI”. Neki od nas su studirali kraće, neki duže a neki su postali i "profesori" na toj akademiji, poput Davora i Bode. Ovaj video pokazuje da priča o INDEXIMA nije završena. Izuzetna mi je čast što sam bio dio institucije koja se zove Indexi, zaključio je Ismet Nuno Arnautalić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije