Semir Efendić: Najviše ćemo se baviti ekonomskim posljedicama pandemije

2
J. Ćebo
Semir Efendić: Najviše ćemo se baviti ekonomskim posljedicama pandemije
Foto: Općina Novi Grad / Semir Efendić

Semir Efendić kandidat je Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika sarajevske Općine Novi Grad na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o najvećim problemima u ovoj općini, kako ih planira riješiti ako bude izabran za načelnika, o borbi protiv koronavirusa, zagađenju zraka, gužvi u saobraćaju, a poslao je i poruku glasačima.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Efendić: Mi smo velika općina sa 28 mjesnih zajednica u kojima još postoji dosta infrastrukturnih problema, posebno u naseljima padinskih dijelova općine, gdje je pretežno zastupljeno individualno stanovanje. Problemi se tiču infrastrukture cesta, vodovodne i kanalizacione mreže, rasvjete, nedostatka sportskih i dječijih igrališta.

U centralnim naseljima općine je najviše problema u vezi sa saobraćajem u mirovanju, s obzirom na broj automobila u našoj općini koji rapidno raste iz godine u godinu.

Postoje kao i u ostatku države socijalni i ekonomski problemi. Sve je to dio našeg programa rada za mandatni period 2020 - 2024. pod nazivom "Nastavljamo zajedno". Nadamo se da pandemija koronavirusa neće u značajnijoj mjeri poremetiti naše planove iako očekujemo probleme s prihodima koje će vjerovatno imati svi zbog ekonomskih posljedica pojave i trajanja pandemije. 

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?  

Efendić: Okosnica su, kao i do sada, značajna ulaganja u infrastrukturu koja služi ugodnijem životu svih generacija našeg stanovništva, od najmlađih do najstarijih. Visok nivo ulaganja održava i značajnu privrednu aktivnost našeg građevinskog sektora.

Pored toga, socijalni i ekonomski programi pomažu u školovanju, stručnom usavršavanju i zapošljavanju mladih. 

Za najstariju populaciju planiramo otvaranje centra za zdravo starenje, kao i različite vidove socijalne pomoći za penzionere u stanju potrebe, a u saradnji s Udruženjem penzionera Novi Grad. 

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja? 

Efendić: Sve je to dio našeg programa rada, ali i dosadašnjih projekata. Kada bi Općina imala mogućnost donošenja zakona, propisali bi kvalitet goriva koja se mogu koristiti za zagrijavanje domaćinstava. Nekvalitetan ugalj i druga čvrsta i tečna goriva su trenutno najveći uzrok zagađenja u zimskim mjesecima. Općina radi na projektima energetske efikasnosti, ozelenjavanja i sadnje novih stabala, zamjene kotlovnica u javnim objektima, ali sve je to ograničenog učinka.

Neprekidno radimo na proširenju kapaciteta primarnih, ali i naseljskih saobraćajnica, a uskoro ćemo predložiti i neka generacijska rješenja kada je u pitanju javni gradski prevoz u Sarajevu.

Bijele kuge u našoj općini još nema, a svi programi podrške porodici, mladima, kao i ukupni razvoj, trebali bi doprinijeti tome da je i ne bude.

U vezi sa pandemijom COVID-19, Općina će se kao nivo vlasti najviše baviti ekonomskim posljedicama pandemije. Nadamo se da se neće ponavljati scenario “zaključavanja” naroda u njihove domove, ali naša civilna zaštita spremna je aktivirati sve vidove asistencije prema stanovništvu ukoliko to bude neophodno.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?  

Efendić: Čuvajte zdravlje i dobro vodite računa o ishrani. Proizvodite za sebe hranu ili kupujte zdrave domaće proizvode. Sada je to najvažnije. 

Ne dajte da vas poremete negativna društvena dešavanja, jer toga je bilo uvijek kroz historiju. Prihvatite realnost kakva jeste i izvucite iz nje ono najbolje. 

Izađite na izbore, i budimo najbolji kada je najteže!

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije