Šabić El-Rayess na sastanku s Bidenom: "Tražila sam da osigura da se genocid nikad ne ponovi"

27
Radiosarajevo.ba
Šabić El-Rayess na sastanku s Bidenom: "Tražila sam da osigura da se genocid nikad ne ponovi"
FOTO: Facebook / Šabić-El-Rayess i Biden

Amra Šabić-El-Rayess, ugledna profesorica sa prestižnog Columbia Univerziteta u New Yorku, bila je gost na govoru predsjednika SAD Joa Bidena s kojim je razgovarala i o situaciji u BiH.

"Danas sam bila gost na govoru Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Joe Bidena u New Yorku u toku kojeg je najavio da ce SAD investirati 80 milijardi dolara u istraživanja i inovaciju i 50 milijardi dolara u proizvodni sektor SAD.

Imala sam čast razgovarati sa Predsjednikom Bidenom o mom radu u polju inovacije u obrazovanju i prevenciji nasilja na Columbia Univerzitetu", kazala je Šabić-El-Rayess.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Šabić-El-Rayess: Ovo je oporavak ranjene američke demokratije

Šabić-El-Rayess: Ovo je oporavak ranjene američke demokratije

Istakla je i teme razgovora koje se tiču BiH.

"Pored toga nisam mogla da u razgovoru sa predsjednikom Bidenom ne izrazim svoju veliku zabrinutost za dešavanja u Bosni i Hercegovini. Tražila sam od njega da osigura da se bosanski genocid nikad ne ponovi.

Predsjednik Biden je kategorično obećao da dok je njega to sigurno neće dozvoliti. U jednom vrlo emotivnom momentu je izrazio koliko mu je stalo do BiH.

Puno toga bih mogla reći nakon susreta sa predsjednikom Bidenom i našeg iskrenog i emotivnog razgovora. Mnogo toga zadržat ću za sebe, ali želim vam reći da osjetim iskrenosti i duboku emotivnu vezu predsjednika Bidena za BiH", navodi ona.

Zatim se osvrnula na bh. političare i na susjedne države BiH.

U programu CBS-a uvrštena pjesma 'Ne volim te Alija zato što si balija': Traži se istraga

U programu CBS-a uvrštena pjesma 'Ne volim te Alija zato što si balija': Traži se istraga

"Nažalost, takvu iskrenost i emotivnu vezu ne vidim među mnogim političarima u BiH. Sve sto se dešava u BiH je odgovornost propale diplomatije i politike u BiH i upravo onih koji pasivno gledaju šta drugi rade Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Neki bi se radije svađali oko glasova i fotelja dok im drugi kradu bosanskohercegovačku budućnost.

Pitam se zaista na šta su političari u BiH potrošili zadnjih nekoliko decenija? Šute i staraju se o sebi dok im susjedi - uz pomoć trećerazrednih birokrata iz vana koji BiH niti shvataju niti poštuju - dernek u kući spremaju.

Da vas još jednom podsjetim, niti sam diplomata, niti političar, niti mi je u opisu posla da ikad bilo šta na temu BiH i naseg naroda kažem bilo kome bilo gdje, ali mi je u srcu duboko usađena odgovornost da kao čovjek kažem nešto kada vidim nepravdu prema bilo kome pa naravno i prema mom narodu na koji sam ponosna i od kojeg sam potekla.

Ko hoće, ko neće, ja ću se uvijek riječju i perom boriti za mir i pravdu, protiv diskriminacije i mržnje", zaključila je Šabić-El-Rayess.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije