Izjava / Šabić-El-Rayess: Ovo je oporavak ranjene američke demokratije

21. 01. 2021. u 00:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 179

Danas smo vidjeli ne samo oporavak ranjene američke demokratije nego i pobjedu razuma i vjere u istinu, ljudskost i nauku, kazala je u izjavi za Radiosarajevo.ba u povodu inauguracije 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena Bišćanka Amra Šabić-El-Rayess, profesorica i naučni istraživač na Univerzitetu Columbia, poslovna žena s političkim vezama koje sežu do najviših krugova u Washingtonu.

"Danas je odbačena zavjernička politika koju je gajio Donald Trump i čiji je cilj bio i ostao sijanje mržnje. Na Balkanu je ta vrsta politike decenijama poznata jer je to upravo ona mržnja kakvu je Slobodan Milošević na našim prostorima prvi posijao", kazala je Šabić-El-Rayess.

Nažalost, dodala je, "mržnja neće nestati ni sa prostora Balkana niti iz SAD-a ako se kolektivno ne ujedinimo svojim radom i angažmanom protiv nje".

"Svi želimo mir, prosperitet i stabilnost za našu djecu, bilo gdje da smo i bilo ko da smo, i to nas treba vezati, a ne podjele i neljudskost od koje samo lideri sa diktatorskim tendencijama imaju koristi", dodala je.

Profesorica Šabić-El-Rayess koja se nedavno američkoj javnosti predstavila sa knjigom "Mačka kojoj nikada nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju" ("The Cat I Never Named: A True Story of Love, War and Survival"), koja je izazvala veliku pažnju u Sjedinjenim Američkim Državama i ubrzo dobila status bestsellera, u više navrata se susretala sa novim američkim predsjednikom.

"Predsjednik Biden danas pravi prvi korak koji pokazuje povratak ljudskosti u američku politiku, a to je da ukida zabranu za ulazak u Ameriku građana iz zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom", zaključila je Šabić-El-Rayess.

Joe Biden u srijedu je na svečanoj inauguraciji u Washingtonu položio zakletvu za 46. predsjednika SAD. Nakon njega i Kamala Harris, prva žena potpredsjednica u američkoj historiji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)