Prijatelji i kolege oprostili se od bh. književnika: Održana komemoracija Mirsadu Bećirbašiću

0
FENA
Prijatelji i kolege oprostili se od bh. književnika: Održana komemoracija Mirsadu Bećirbašiću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Komemoracija Mirsadu Bećirbašiću

Komemoracija povodom smrti književnika Mirsada Bećirbašića održana je u Sarajevu u Domu mladih.

Komemoraciji su osim članova porodice, prijatelja i velikog broja drugih poštovalaca prisustvovali i sudionici sarajevske književno-kulturne scene.

Ovaj događaj, poseban po energiji mnoštva govornika što su većinom i sami umjetnici, a ispraćaju čovjeka čiji odlazak ostavlja duboku prazninu, obilovao je čitanjem Mirsadovih objavljenih i neobjavljenih stihova napisanih za malu i 'veliku djecu', vrckavo-ozbiljnom atmosferom njegove poezije i dubokom porukom - da je za ono što zovemo 'biti i ostati dobar čovjek', presudno važno 'sačuvati zauvijek dijete u sebi'.

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

Bećirbašićevi prijatelji govorili su i vlastita sjećanja iz zajedničkog učešća u idejnom osmišljavanju i realizaciji projekata što će se ustaliti kao dio kulture današnjice, mnogo šire od samo sarajevske književne scene.

O Bećirbašićevoj ljudskoj i stvaralačkoj osobenosti, privrženosti porodici, prozi i stihovima, govorili su: Marija Fekete-Sullivan, Asmir Kujović, Ibrahim Spahić, Fahrudin Kučuk, Mirzana Pašić Kodrić, Senad Bostandžić i na koncu, Mirsadova supruga Jagoda.

Poznat datum i vrijeme posljednjeg ispraćaja i komemoracije književniku Mirsadu Bećirbašiću

Poznat datum i vrijeme posljednjeg ispraćaja i komemoracije književniku Mirsadu Bećirbašiću

Bećirbašić je rođen 1952. godine u Sarajevu, preminuo 11. februara 2024. u 71. godini u Tuzli. Bit će ukopan danas na sarajevskom gradskom groblju Bare.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, na odsjeku Filozofija i sociologija.

Pisao je poeziju, prozu i prevodio s francuskog jezika. Prevodilac je romana Mali princ Antoinea de Saint-Exupéryja i izabrane poezije Barbara Jacquesa Préverta.

Za djecu i mlade objavio je pjesme Naušnice od trešanja, Škrinja, Škola baleta, Sunce na rolama, Druga ljubav, Bajka o ljiljanu, Svilena ajkula, Kad pođoh ja na Bentbašu, potom bajke Kako ja želim, kako ja hoću, Kako su se zavoljeli Baka Roga i Djeda Mraz, kao i poemu Ljiljan, cvijet cvjetova.

Pjesme iz njegove knjige Sunce na rolama poslužile su kao libreto za istoimenu rock operu, izvedenu premijerno 1988. godine.

 Bio je član Društva pisaca i PEN centra Bosne i Hercegovine te član i dugogodišnji saradnik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", posebno angažiran na projektima i programima za djecu i mlade.

Bećirbašić je dobitnik nagrade Trebinjskih večeri poezije 1973. i Fund for Free Expression Award, U.S.A. 19.

U jednom periodu života u poslijeratnom Sarajevu, bio je zaposlen u novinskoj agenciji BH PRESS čija je medijska kuća nasljednica sadašnja Federalna novinska agencija (FENA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije