Preminuo Mirsad Bećirbašić, bosanskohercegovački književnik

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Mirsad Bećirbašić, bosanskohercegovački književnik
Foto: Facebook / Mirsad Bećirbašić

Bosanskohercegovački pjesnik, prozni pisac i prevodilac sa francuskog jezika Mirsad Bećirbašić, rođen 3. juli 1952. u Sarajevu umro je u nedjelju, 11. februara 2024. godine u Tuzli.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek Filozofija i sociologija.

Pisao je poeziju, prozu i prevodio djela sa francuskog jezika. Preveo je roman Mali princ Antoine de Saint-Exupérya i izabrane pjesme Barbara Jacques Préverta.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Za mlade je objavio pjesme Naušnice od trešanja, Škrinja, Škola baleta, Sunce na rolama, Druga ljubav, Bajka o ljiljanu, Svilena ajkula, Kad pođoh ja na Bentbašu, bajke Kako ja želim, kako ja hoću, Kako su se zavoljeli Baka Roga i Djeda Mraz te poemu Ljiljan, cvijet cvjetova. Pjesme iz njegove knjige Sunce na rolama poslužile su kao libreto za istoimenu rock operu koja je premijerno izvedena 1988. godine.

Od Bećirbašića se biranim i dirljivim riječima oprostio i direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić.

"Hodio je Mirsad kao Mali princ svojom voljenom Bosnom i Hercegovinom okružen sarajevskim ružama i mirisom ljiljana. I zagledan, uz zvuke harfe i gitare, u piruetu balerine... Na Planetu Poezije znao je za čaroliju svjetla riječi. Darovao nam je svoj svijet pjesnika ljubavi i slobode. U našoj generaciji Mirsad je bio najbolji drug i saputnik. Djeca će ga pamtiti i sa njegovim djelima odrastati jer pjesnici nikada ne odlaze", istaknuo je u poruci saučešća Spahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije