Brojne ličnosti na komemoraciji bh. književniku Hadžemu Hajdareviću

0
Radiosarajevo.ba
Brojne ličnosti na komemoraciji bh. književniku Hadžemu Hajdareviću
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Komemoracija Hadžemu Hajdareviću

Komemoracija istaknutom bh. književniku Hadžemu Hajdareviću održana je u srijedu, 6. novembra, u sarajevskoj Vijećnici.

Komemoraciji su prisustvovale brojne ličnosti iz svijeta politike i umjetnosti, među kojima su: Ejup Ganić, Denis Bećirović, Dino Merlin, Kenan Magoda, Mile Stojić, Eli Tauber, kao i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Ona se, između ostalih, obratila prisutnima.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

"Hadžem je toliko volio Udruženje pisaca. Toliko je volio ono što radi, toliko je volio svoj grad, toliko je volio svoje ljude. Volio je običnog čovjeka, volio je svoje komšije, volio svoje prijatelje, a najviše svoju porodicu. U duhu tih riječi, u ime Grada Sarajeva i u svoje ime, upućujem iskaze iskrenog saučešća porodici, prijateljama i kolegama. Dragi Hadžeme, neka ti je laka zemlja bosanska", poručila je Benjamina u suzama.

Podsjećamo, Hadžem Hajdarević preminuo je u ponedjeljak u 68. godini.

Komemoracija Hadžemu Hajdareviću

Hajdarević je bio pjesnik, prozni pisac, publicist, urednik i priređivač.

Objavio je dvanaest knjiga poezije, više pjesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proza, kolumni, eseja, čime se, kad je u pitanju žanr, ubraja u najrazrodnije savremene bosanskohercegovačke autore.

Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izašle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku.

Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, ermenski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike…

Dobitnik je više književnih nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981), Nagrada "Skender Kulenović" (1996), "Planjaxova" nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005), nekoliko bh. i regionalnih nagrada za najbolju kratku priču i dr.

Komemoracija Hadžemu Hajdareviću

Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika te koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika s osnovama gramatike.

Autor je ili koautor više čitanki za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, član bosanskog PEN-a te, od obnoviteljskog osnutka, član Matičnog odbora Kulturnog društva Bošnjaka Preporod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije