Poznat termin dženaze i komemoracije Hadžemu Hajdareviću

0
Radiosarajevo.ba
Poznat termin dženaze i komemoracije Hadžemu Hajdareviću
Foto: AA / Hadžem Hajdarević

Kako se navodi u saopćenju Društva pisaca BiH, komemoracija Hadžemu Hajdareviću-istaknutom književniku i eruditi, pjesniku, prozaisti, esejisti, književnom kritičaru i prijatelju, biće održana u srijedu, 06. decembra 2023 u 10.00 sati u sarajevskoj Vijećnici.

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u srijedu poslije ikindija-namaza (14.00 sati) ispred Gazi Husrev-begove džamije predvodit će dženaza-namaz rahmetli Hadžemu Hajdareviću.

Nakon toga će se dženaza-namaz također klanjati i na mezarju Grličića brdo, gdje će biti i ukopan.

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Podsjećamo, Hadžem Hajdarević preminuo je jučer u Sarajevu, u 67. godini.

Rođen je 18. jula 1956. godine u Kruševu kod Foče. Školovao se na Popovu Mostu (osnovna škola), Općina Foča, te u Sarajevu (Gazi Husrevbegova medresa i studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu).

In memoriam: Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

In memoriam: Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

U toku studija i poslije radio je kao lektor u izdavačkoj djelatnosti tadašnjeg Starješinstva Islamske zajednice. Dugi niz godina je bio profesor bosanskog jezika u Gazi Husrevbegovoj medresi u Sarajevu.

Pored poezije, pisao je i prozu, književnu kritiku, bavio se publicističkim radom, ali prvenstveno je bio i ostao pjesnik.

Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, član bosanskog PEN-a te, od obnoviteljskog osnivanja, član Matičnog odbora Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod".

U toku rata uređivao je Muslimanski glas (list je od Saveza novinara BiH proglašen listom godine u Bosni i Hercegovini za 1992. godine), a nakon združivanja ovog lista s Ljiljanom bio je odgovorni urednik Ljiljanovog izdanja u zemlji.

Za prvu knjigu pjesama, Seobe obala, dobio je Nagradu Trebinjskih večeri poezije (1982.) i nagradu "Svjetlosti", a za Pjesme ponornice Nagradu Skender Kulenović (1996.) Pjesme su mu prevođene na njemački, engleski i turski jezik. Zastupljivan je u svim novijim antologijama bošnjačkog pjesništva i pjesništva Bosne i Hercegovine.

Radio je kao naučni saradnik u Insitutu za jezik Univerziteta u Sarajevu, a posljednjih nekoliko dana života bio je bolnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije