U Beogradu preminuo novinar Miloš Vasić, drug i prijatelj Bosne

2
Radiosarajevo.ba
U Beogradu preminuo novinar Miloš Vasić, drug i prijatelj Bosne
Foto: Vreme / U Beogradu preminuo novinar Miloš Vasić

Jedan od osnivača sedmičnika Vreme, srbijanski novinar Miloš Vasić, poslije duge i teške bolesti, preminuo je u subotu u Beogradu, prenose mediji u Srbiji.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1969. godine. Prije dolaska u "Vreme", proveo je 15 godina u sedmičnom listu NIN, koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića.

Na prijedlog Srđe Popovića, 1990. prihvata ideju da učestvuje u pokretanju novog sedmičnog lista "Vreme". Časopis u kojem je radio oprostio se od poznatog novinara citatom iz intervijua objavljenog prošle godine u oktobru, povodom obilježavanja 30 godina postojanja sedmičnog lista "Vreme" u Srbiji:

Objavljen snimak: Pogledajte kako su "Pink Panteri" pljačkali u Grčkoj

Objavljen snimak: Pogledajte kako su "Pink Panteri" pljačkali u Grčkoj

"I tako krenemo da se skupljamo. Okupljali smo se najmanje jednom nedeljno kod Srđe Popovića u kancelariji. Bilo nas je tu raznih, Jug Grizelj, Hari Štajner, Jurka Gustinčić, Ratko Bošković, Zoran Jeličić, Lazar Stojanović… (...) Onda sam ja nabavio čitavu gomilu knjiga o tome kako se osnivaju nove novine, sve iščitao i objašnjavam ljudima da treba da počnemo da pravimo broj od minus 15, pa da stignemo polako, što bi rekao Umberto Eko, do nultog broja. Taman smo lepo krenuli da konstruišemo i stvaramo, istina manje likovno, više sadržinski, i kada smo bili na minus trećem broju, Milošević raspiše izbore. Nismo imali kud nego da 29. oktobra izletimo sa prvim brojem", ispričao je Vasić prošle godine u oktobru, kada je redakcija napravila presedan i odlučila da objavi intervju sa svojim osnivačem, povodom 30 godina postojanja 'Vremena'".

Tokom tri decenije u "Vremenu", Vasić je pokrivao apsolutno sve važne teme, od demonstracija 9. marta 1991. godine, preko rata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu…

Njegovi tekstovi nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića i tokom operacije "Sablja", koja je potom uslijedila, postavili su standarde onoga što danas u Srbiji smatramo istraživačkim novinarstvom.

Vasić je tekstove iz tog perioda uzeo kao osnovu za knjigu "Atentat na Zorana", a donela mu je gotovo sve bitne novinarske nagrade u Srbiji.

Autor je i više knjiga o oružju, romana "Ptica panike", kao i zbirke kolumni "Moj muški život", piše Vreme dodajući kako je "kao novinar, bio oštar, precizan, sa prepoznatljivim stilom", a kao kolega, "bio je sve suprotno od toga: blag poput roditelja, mudar savetnik i nežan kritičar, onaj od kog su svi mlađi članovi redakcije učili, svesni da nikada neće biti ni blizu kao Miša".

Iza Miloša Vasića ostalo je petoro djece i mnogobrojni unuci. Mediji u Srbiji ističu kako će vrijeme komemoracije i sahrane Miloša Vasića biti saopćeno naknadno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije