Preminuo Fuad Fuko Hadžihalilović, prvi direktor Collegium Artisticuma

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo Fuad Fuko Hadžihalilović, prvi direktor Collegium Artisticuma
Arhiv / Fuad Fuko Hadžihalilović

U Sarajevu je u 87. godini preminuo Fuad Fuko Hadžihalilović, istaknuti kulturni djelatnik, kustos i galerista, grafičar i grafički dizajner. 

Fuad Hadžihalilović bio je  jedan od pokretača i osnivača likovne scene u Bosni i Hercegovini u drugoj polovici dvadesetog stoljeća.

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Diplomirao je na grafičkom odsjeku Fakulteta primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Nakon diplome, deset godina je podučavao u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, gdje je vodio grafički odsjek. Ova škola je šezdesetih godina dvadesetog stoljeća bila stjecište  najznačajnijih likovnih imena u BiH. Tada su u školi su predavali istaknuti umjetici kao što su Mersad Berber, Ljubo Lah i Alija Kučukalić. Fuad Hadžihalilović je zajedno s njima oblikovao nove generacije umjetnika Bosne i Hercegovine.  

S obzirom na sve bogatiji likovni život u gradu, sredinom sedamdesetih godina odlukom gradskih vlasti Sarajeva u Skenderiji se otvara veliki galerijski prostor. Dotadašnji Umjetnički paviljon koji se nalazio u Velikom parku, pokazao se kao skučen za veće događaje. Velika galerija je otvorena 6. aprila 1975, a Fuad Hadžihalilović  prihvaća poziv da postane njen prvi direktor.

Galerija dobija ime po avangardnom pokretu Collegium Artisticum koji je u Sarajevu djelovao neposredno prije Drugog svjetskog rata, okupljavši tada istaknuta umjetnička imena poput Oskara Danona, Jahiela Fincija, Ane Rojs i Voje Dimitrijevića. Slično prvom Collegiumu, i drugi je imao značaj svojevrsnog umjetničkog pokreta.

Zaslugom direktora  Hadžihalilovića, novi Collegium se brzo afirmisao kao umjetnički prostor sa kvalitetnim programom kakvog do tada nije bilo u Sarajevu, značajni kulturni toponim i visoko rangirana galerija u razmjerama tadašnje države, gdje su izlagali veliki umjetnici iz zemlje i svijeta.

Pored likovnih događaja, u prostoru su se organizirali koncerti, književne  večeri, kamerne predstave, performansi i okrugli stolovi. Collegium Artisticum je bio mnogo više od galerije, svojevrsni umjetnički hub i matica u kojoj su se rađale kreativne ideje i napredna misao. Svojim djelovanjem na mjestu direktora, Hadžihalilović je učinio Collegium Artisticum aktivnim pokretačem razvoja kulturnog i umjetničkog života.  

Na mjestu direktora, Hadžihailović je djelovao tri decenije, sve do odlaska u mirovinu 2005. godine. Uspio je sačuvati galeriju i tokom opsade Sarajeva, te reafirmirati njen značaj nakon zvršetka rata.   

Termin ispraćaja Fuada Fuke Hadžihalilovića bit će objavljen naknadno. 

 Fuad Fuko Hadžihalilović - undefined

Arhiv:  Fuad Fuko Hadžihalilović

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije