In memoriam / Preminuo legendarni Borislav Bora Stanković

20. 03. 2020. u 10:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 106

Legendarni košarkaš i košarkaški funkcioner Borislav Bora Stanković, nekadašnji dugogodišnji generalni sekretar FIBA-e i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK-a), preminuo je u 95. godinu u Beogradu, prenosi Telegraf.

Stanković je rođen u Bihaću 1925. godine, a tokom igračke karijere igrao je na poziciji centra za beogradske ekipe Crvenu zvezdu, Partizan i Željezničar. Također, bio je i standarni reprezentativac Jugoslavije.

Iako je u košarci bio sve, i ona je njemu bila sve, njegov prvi sportski izbor bili su tenis i stoni tenis. U okupiranom Beogradu on je bio prvak Srbije u stonom tenisu 1943. godine. Sa oslobođenjem, Bora se opredijelio za košarku.

Stanković je bio jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sjednici SD Crvena zvezda 1945. godine i sa njenom košarkaškom sekcijom osvajao tri titule prvaka. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije igrao je nekoliko godina, a bio u ekipi koja je na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1950. godine osvojila šesto mjesto. Poslije Crvene zvezde igrao je još nekoliko sezona u KK Partizan...

Od 1956. do 1966. bio generalni sekretar Košarkaškog saveza Jugoslavije.

NEMA KOMENTARA