Preminuo ugledni muzikolog, prof. dr. Zija Kučukalić

Radiosarajevo.ba
Preminuo ugledni muzikolog, prof. dr. Zija Kučukalić
Privatni album / prof. Zija Kučukalić

Jedan od najznačajnijih bh. intelektualaca, dvostruki doktor  muzikoloških znanosti iz Sarajeva, Zija Kučukalić, preminuo je 18. marta 2020.  s navršenih 91. godinu

Na jugoslovenskoj i širem evropskom planu, profesor Kučukalić je bio jedan od najznačajnijih muzikologa druge polovice XX stoljeća. 

Rođen je 25. februara 1929. Diplomirao je historiju umjetnosti (1953) i historiju muzike (1954) na Sveučilištu u Zagrebu, kasnije je specijalizirao na Sorboni (1963) i Univerzitetu u Darmštatu. Svoj prvi doktorat odbranio je na Univerzitetu u Ljubljani kod profesora Dragutina Cvetka. 

Predavao je historiju muzike i vodio muzikološku katedru na Muzičkoj akademiji u Sarajevu iz koje je izašla plejada bosanskohercegovačkih muzikologa.

Isticao se istraživanjem muzike južnoslovenskih naroda kao i muzičkom estetikom. Bio je začetnik sistematske muzikologije i sistematskog istraživanja muzike u BiH. Proučavao je i pisao o likovima bh. kompozitora i muzičkom životu. Bio glavni urednik časopisa "Zvuk", objavio je brojne stručne radove i enciklopedijske članke za Jugoslovenski leksikografski zavod.. 

Primijenjena muzikologija bila je takođe njegova oblast. Bio je cijenjen kao muzički kritičar, urednik na Radio Sarajevu, te autor nekoliko udžbenika za muzički odgoj za osnovne i srednje škole. Jedna od krilatica koju je često koristio i na kojoj je bazirao svoj pedagoški rad je "Muziku učimo muzikom".

Uporedo je predavao historiju muzike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 

Svoj drugi doktorat stekao je na univerzitetu u Amsterdamu. U ovom gradu Zija Kučukalić je živio od 1992. godine, gdje je takođe ostvario profesorsku karijeru.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije