Preminula Mila Rakanović, profesorica zaslužna za "Sarajevsku školu gitare"

Radiosarajevo.ba
Preminula Mila Rakanović, profesorica zaslužna za "Sarajevsku školu gitare"
Printscreen / Mila Rakanović, ugledna profesorica gitare

U nedjelju 26. januara u Sarajevu je, u 79. godini, preminula Mila Rakanović, ugledna profesorica gitare,  koja je svojim predanim radom obučila generacije izvrsnih  muzičara međunarodne slave. 

Mila Rakanović najaktivnija je bila od sredine sedamdesetih pa do početka devedesetih godina kada je kroz njenu klasu u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu prošlo na desetine talentiranih instrumentalista. Njeni učenici osvajali su najznačajnija priznanja u bivšoj Jugoslaviji i šire. Nakon školovanja u Sarajevu, mnogi od njih studirali su na značajnim akademijama muzike u svijetu, postajući vrsni umjetnici i pedagozi. Među njima su Denis Omerović,  Belma Tuzović, Vojislav Ivanović, Zoran Krajišnik, Predrag Stanković, Denis Azabagić, Đani Šehu, Sašenko Prolić, Aleksandra Toman, Muhamed Klipić, Denis Šparavalo, Almer Imamović  i mnogi drugi. 

Savremenici se sjećaju Mile Rakanović kao profesorice neizrecivog entuzijazma i predanosti. Nije štedjela sebe u radu s učenicima, često ostajući u učionici vikendom ili do duboko u noć. Znala je iz gitarista izvući najbolje, te je s pravom smatrana kao "majka sarajevske škole gitare". 

Osim radom sa solistima, ostao je zabilježen i njen orkestar gitara Collegium Artisticum koji je koncertirao po Evropi. Mila Rakanović je dva puta odlikovana Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva, između ostalog i 1998 godine "za značajna ostvarenja u oblasti pedagoškog rada i odgoja mladih generacija". Nagrada koja nosi njeno ime ustanovljena je ove godine na Internacionalnom festivalu gitare.  

Sahrana uvažene profesorice MIle Rakanović obavit će se na groblju Lav u Sarajevu, u srijedu 29. januara u 13,00. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije